Ingredients
NA 4 PORCE
- 600 g telecí kýty
- 80 g špeku
- sůl
- olej
- 20 g špeku
- 1 ks ěalotka
- ¼ celeru
- ě ks mrkne
- vývar
ZADÉLÁVANÁ ZELENINA
- 200 g mrkve
- 200 g řapikatého celeru
- 200 g hrášku
množství zeleniny dle potřeby
- olivový olej
- 2 lžičky francouského másla máslo+HL mouka
- 100 ml smetany na vaření
- 1 špetka cukru
- sůl
- muškátový květ
POSTUP
- Telecí kýtu naporcujeme na 150g špalíčky.
- Každý špalíček prošpikujeme kouskem slaniny , maso osolíme a ze všech stran opečeme na trošce rozpáleného oleje.
- Nakrájený špek (20 g) vypečeme, přidáme na kostičky nakrájenou šalotku, celer i mrkev, vložíme maso, podlijeme vývarem a dusíme doměkka 45−60 minut.
- Karotku a celer nakrájíme na špalíčky a orestujeme na olivovém oleji , nakonec přidáme hrášek, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem.
- Na talíř servírujeme porci zeleniny a špalíček masa.