Author Tom

Ingredients

NA 4 PORCE

  • 600 g telecí kýty
  • 80 g špeku
  • sůl
  • olej
  • 20 g špeku
  • 1 ks ěalotka
  • ¼ celeru
  • ě ks mrkne
  • vývar

ZADÉLÁVANÁ ZELENINA

  • 200 g mrkve
  • 200 g řapikatého celeru
  • 200 g hrášku

množství zeleniny dle potřeby

  • olivový olej
  • 2 lžičky francouského másla máslo+HL mouka
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 špetka cukru
  • sůl
  • muškátový květ

POSTUP

  • Telecí kýtu naporcujeme na 150g špalíčky.
  • Každý špalíček prošpikujeme kouskem slaniny , maso osolíme a ze všech stran opečeme na trošce rozpáleného oleje.
  • Nakrájený špek (20 g) vypečeme, přidáme na kostičky nakrájenou šalotku, celer i mrkev, vložíme maso, podlijeme vývarem a dusíme doměkka 45−60 minut.
  • Karotku a celer nakrájíme na špalíčky a orestujeme na olivovém oleji , nakonec přidáme hrášek, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem.
  • Na talíř servírujeme porci zeleniny a špalíček masa.

teleci na zelenine