Go Back

Author: Tom

Ingredients

TĚSTO

  • 250 g Hladká mouka
  • 125 ml vlažného mléka
  • 50 g cukr krupice
  • 125 g vlažného mléka
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 ks vejce
  • 6 g sušeného droždí
  • 1/4 lžičky soli

Na potření a obalení

  • 30 g rozpuštěného másla
  • 60 g cukr krystal
  • 2 lžičky mleté skořice

POSTUP

1) Těsto

Do mísy dej mouku 250 g, cukr 50 g, sůl 1/4 lžičky, sušené droždí 5 g.Zamíchej.V hrnku smíchej 125 ml teplého mléka, 25 g rozpuštěného másla, 1 vejce.Vlij do mouky a vypracuj hladké těsto (ručně cca 8 min).Přikryj a nech kynout 1 hodinu.

2) Formování trdelníku

Vykynuté těsto rozděl na 2–3 stejné kusy.Vyválej dlouhé „hady“ cca 50–60 cm.Omotej kolem formy (plechovka, sklenice, váleček obalený alobalem).Lehce přimáčkni, aby se prameny spojily.

3) Obalení

Rozpuštěným máslem (30 g) potři celý povrch.Obal směsí:cukr 60 gskořice 1 lžička(volitelně přidat ořechy)

4) Pečení

Trouba: 190 °C Pečení: 15–18 min (zlatavá barva)Po vytažení můžeš znovu obalit ve skořicovém cukru.