Go Back

Servings: 60 ks

Ingredients

  • 300 ml vody
  • 125 g oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 350 g vajec
  • špetka soli
  • 750 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 190 g másla
  • 112 g vanilkový puding
  • 4-6 ks žloutky
  • 1 ks vanilky
  • 1 ks citrónu

Instructions

  • Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu. Při varu přidáme hladkou mouku. Mícháme v hrnci zespodu. Nejlépe pevnou vařečkou. Vznikne nám odpalované těsto, které musíme stále míchat. Čekáme až směs vychladne a pak po jednom zašleháme vejce v robotu. Těsto by mělo být akorát husté (hustější krém), aby se dobře plnilo cukrářským sáčkem.
  • Na pečícím papír vytvoříme tužkou kroužek. A těstem objedeme daný nákres. Stačí pouze jedna vrstva. Při dvou vrstvách bude věneček zbytečně vysoký.
  • Troubu si vyhřejeme na 200°C a pečeme 15-20 minut dle velikosti věnečků. Troubu třikrát prudce otevřeme a zavřeme. Tak aby se ven dostala pára. Poklepem na upečené věnečky vidličkou zjistíme, jestli jsou hotové. Věnečky musí být pevné a s dotykem vidličkou klepat.
  • Mléko a cukr ohřejeme s vydlabanou vanilkou. Část vlijeme na pudinkový prášek. Dobře rozmíchané vrátíme zpátky a přivedeme k varu. Krém bude velmi rychle tuhnout. Ale musí být alespoň minutu provařený. 
  • Krém odstavíme a po jednom zašleháme žloutky. Krém necháme vychladnout, ale stále jemně mícháme aby vršek neokoral. Až je krém studený, přidáme změklé máslo. 
  • Šťávu s citrónu smícháme s sedmi lžícemi moučkového cukru.
  • Vychladlé věnečky rozkrojíme ve dvou třetinách (větší část necháme na krém). A naplníme krémem. Vršky namočíme do citronové polevy.