Go Back

Jablečný koláč s čepicí

Author: Théreska

Ingredients

  • 5 větších jablek
  • 1 citrón šťáva s jednoho citrónu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce skořice (dle chuti)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 110 G másla měkkého
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml smetany 30%
  • kůra z jednoho citrónu
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 4 ks bílku
  • 150 g cukru krupice
  • 4 ks žloutku

Instructions

  • Postup:
    Příprava jablek:
    Jablka oloupej, vyjmi jadřince a nakrájej na tenké plátky.
    Pokapej je citronovou šťávou, přidej skořici, 1 lžíci moučkového cukru a dobře promíchej. Přidej 3 lžíce polohrubé mouky a znovu promíchej.
    Příprava těsta:
    V misce smíchej 250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva a sůl.
    V jiné misce šlehej měkké máslo s cukrem a žloutky, dokud nevznikne hladká a nadýchaná směs.
    Postupně přidej smetanu, citronovou kůru, vanilkový cukr a promíchej.
    Poté přidávej suché ingredience (mouku s práškem do pečiva) a vše dobře promíchej, až vznikne hladké těsto.
    Tvarování koláče:
    Vymaž a vysyp (strouhankou) formu o průměru cca 24 cm.
    Do formy vlož tužší těsto a rovnoměrně je rozetři.
    Na těsto naskládej připravená jablka.
    Příprava sněhové čepice:
    Z bílků a 150 g cukru ušlehej pevný sníh (nejlépe elektrickým šlehačem nebo ručně metlou).
    Sníh rovnoměrně rozetři na jablka.
    Pečení:
    Peč na 180 °C v předem předehřáté troubě po dobu 30 minut (zhruba, záleží na troubě).
    Po 30 minutách vyndej koláč z trouby a rovnoměrně přidej sníh.
    Vrať do trouby a peč ještě dalších 20 minut, dokud sníh nebude pevný a zlatavý.
    Dokončení:
    Po upečení nech koláč chvíli vychladnout, než ho vyjmeš z formy.