Jablečný koláč s čepicí
Author: Théreska
- 5 větších jablek
- 1 citrón šťáva s jednoho citrónu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce skořice (dle chuti)
- 250 g polohrubé mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 110 G másla měkkého
- 150 g cukru krupice
- 100 ml smetany 30%
- kůra z jednoho citrónu
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 4 ks bílku
- 150 g cukru krupice
- 4 ks žloutku
Postup:Příprava jablek:Jablka oloupej, vyjmi jadřince a nakrájej na tenké plátky.Pokapej je citronovou šťávou, přidej skořici, 1 lžíci moučkového cukru a dobře promíchej. Přidej 3 lžíce polohrubé mouky a znovu promíchej. Příprava těsta:V misce smíchej 250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva a sůl.V jiné misce šlehej měkké máslo s cukrem a žloutky, dokud nevznikne hladká a nadýchaná směs.Postupně přidej smetanu, citronovou kůru, vanilkový cukr a promíchej.Poté přidávej suché ingredience (mouku s práškem do pečiva) a vše dobře promíchej, až vznikne hladké těsto.Tvarování koláče:Vymaž a vysyp (strouhankou) formu o průměru cca 24 cm.Do formy vlož tužší těsto a rovnoměrně je rozetři.Na těsto naskládej připravená jablka.Příprava sněhové čepice:Z bílků a 150 g cukru ušlehej pevný sníh (nejlépe elektrickým šlehačem nebo ručně metlou).Sníh rovnoměrně rozetři na jablka.Pečení:Peč na 180 °C v předem předehřáté troubě po dobu 30 minut (zhruba, záleží na troubě).Po 30 minutách vyndej koláč z trouby a rovnoměrně přidej sníh.Vrať do trouby a peč ještě dalších 20 minut, dokud sníh nebude pevný a zlatavý.Dokončení:Po upečení nech koláč chvíli vychladnout, než ho vyjmeš z formy.