Na Netflixu sleduji pár pořadů o vaření. V jednom z nich mě zaujal tento klasický finský recept. Vyměnila jsem v podstatě jenom mouku, třtinový cukr a přidala citrón.
KORPUS
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 150 g másla
- 100 g třtinový cukr
- 250 g špaldové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
BÍLKOVÁ PĚNA
- 3 bílky
- 150 g třinového cukru
- mandlové plátky
NÁPLŇ
- 1 šlehačka
- 200 g rybízu
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
Korpus – máslo rozehřejeme na tekutinu. Žloutky a vejce mícháme pomalu s cukrem. Do zdvojnásobené pěny zamícháme pomalu máslo. Nakonec přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem. Vložíme do dortové formy (spodek vyložíme pečícím papírem) – 26 cm.
Bílková pěna – bílky začneme pomalu šlehat. Přidáváme cukr a zvýšíme otáčky. Šleháme skoro do tuha. Bílky vložíme na korpus.
Pečeme na 175°C přibližně 25 minut.
Cukru necháme mírně zkaramelizovat, přidáme obraný rybíz a mírně zahřejeme. Ušlehanou šlehačku poklademe na upečený vychlazený dort. Na ni přidáme rybíz.