Na Netflixu sleduji pár pořadů o vaření. V jednom z nich mě zaujal tento klasický finský recept. Vyměnila jsem v podstatě jenom mouku, třtinový cukr a přidala citrón.

KORPUS

  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 150 g másla
  • 100 g třtinový cukr
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku

BÍLKOVÁ PĚNA

  • 3 bílky
  • 150 g třinového cukru
  • mandlové plátky

NÁPLŇ

  • 1 šlehačka
  • 200 g rybízu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citrónové šťávy

Korpus – máslo rozehřejeme na tekutinu. Žloutky a vejce mícháme pomalu s cukrem. Do zdvojnásobené pěny zamícháme pomalu máslo. Nakonec přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem. Vložíme do dortové formy (spodek vyložíme pečícím papírem) – 26 cm.

Bílková pěna – bílky začneme pomalu šlehat. Přidáváme cukr a zvýšíme otáčky. Šleháme skoro do tuha. Bílky vložíme na korpus.

Pečeme na 175°C přibližně 25 minut.

Cukru necháme mírně zkaramelizovat, přidáme obraný rybíz a mírně zahřejeme. Ušlehanou šlehačku poklademe na upečený vychlazený dort. Na ni přidáme rybíz.