Začátek roku je období narozenin. Jelikož ráda zkouším, vyzkoušela jsem i tento recept.

Ingredients

Sněhový korpus s oříšky

  • 4 ks bílků
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 140 g krupicového cukru
  • 170 g lískových oříšků opražené
  • 15 g mouky
  • 1 špetka soli

Griliáš

  • 75 g mandlí
  • 75 g lískových oříšků
  • 70 g vody
  • 200 g cukru

Griliáš s lupínky

  • 100 g čokolády
  • 30 g másla
  • 150 g griliáše
  • 55 g neslazených kukuřičných vloček

Oříšky

  • 35 g mandlí
  • 35 g lískových oříšků

Žloutkový krém s pyré

  • 2 ks jablka
  • 2 ks žloutků
  • 2 ks celých vajec
  • 120 g cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 plátky želatiny
  • 160 g másla

Krém z bílé čokolády a zelené kávy

  • 200 g smetany
  • 200 g bílé čokolády
  • 3 lžičky zelené kávy

Dekorace

  • 1 krabička malin
  • 50 g cukru
  • 100 ml vody
  • 1 plátek želatiny

Čokoládové plátky

  • 150 g čokolády

Instructions

Sněhový korpus

  • Lískové oříšky vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Necháme několik minut opéct (ideálně opékat s oříšky na griliáš). Studené oříšky nastrouháme na jemno.
  • Bílky začneme šlehat se špetkou soli. Až začnou pěnit na okraji, přidáme veškerý cukr a vyšleháme do tuha. 
  • Do vyšlehaných bílků přidáme citrónovou šťávu a lehce zamícháme prosátou mouku. 
  • Pečeme na 180°C do růžova, přibližně 18 minut.

Griliáš

  • Oříšky už máme připravené z korpusu. 
  • Vodu a cukr přivedeme pomalu k varu. Necháme bez míchání zkaramelizovat. 
  • Když je karamel světlý přidáme oříšky a dobře promícháme. Vyklopíme na plech pokrytý pečícím papírem.

Griliáš s lupínky

  • Ve vodní lázni roztavíme čokoládu.
  • Lupínky lehce rozemeleme na různé kousky.
  • Griliáš rozemeleme (pokud máte dobrý robot) na griliášovou pastu. 
  • Vše smícháme s čokoládou a dáme na vychladlý sněhový korpus.

Oříšky

  • Oříšky nasekáme v robotu a zatlačíme do griliáše. 

Žloutkový krém s pyré

  • Jablka zbavíme slupky a jadřince. Nakrájíme na malé kousky. Zakápneme citrónem. Necháme v zakrytém hrnci vařit než jablka změknou. Pokud máme jablka kyselá, můžeme je osladit. Následně je rozmixujeme.
  • Želatinu si namočíme do vody.
  • Do vychladlých jablek přidáme vejce, žloutky a cukr. A při neustálém míchání přivedeme k varu. Při varu odstavíme, přidáme želatinu a necháme zchladnout. 
  • Do vychladlého krému přidáme máslo.
  • Krém vložíme na griliáš a oříšky. Zakryjeme a vložíme do mrazničky na 24 hodin.

Krém z bílé čokolády a zelené kávy

  • Čokoládu si roztavíme ve vodní lázni. Přidáme smetanu a zelenou kávu. Necháme vychladnou a vložíme do ledničky. Následující den můžeme krém vyšlehat. 

Čokoládové plátky

  • Polovinu čokolády si ohřejeme ve vodní lázni na 30°C. 
  • Až máme čokoládu roztavenou, zchladíme ji druhou půlkou čokolády na 21°C.
  • Takto fermentovanou čokoládu vložíme na folii a zakryjeme též folii. Čokoládu vyválíme válečkem na všechny strany na tenký plátek.
  • Necháme v pokojové teplotě pomalu ztuhnout a pak přes fólii nařezáme na plátky 3x12 cm.

Druhý den

  • Korpus vyndáme z lednice. Seřízneme do požadované velikost a jednotlivé kousky rozdělíme. 
  • Čokoládu na plátky na fólii přendáme do mrazáku.
  • Vyšlehanou čokoládu natřeme jemně na žloutkový krém a vložíme první plátek čokolády. 
  • Na plátek čokolády uděláme čtyři pusinky z bílé čokolády a opět na něj položíme plátek čokolády.

Dekorace

  • Jeden plátek želatiny vložíme do vody.
  • Cukr s vodou přivedeme k varu.
  • Když je voda s cukrem provařená, přidáme vymačkanou želatinu. Po vychladnutí, malinu do roztoku namočíme a ozdobíme dezert.