Začátek roku je období narozenin. Jelikož ráda zkouším, vyzkoušela jsem i tento recept.
Ingredients
Sněhový korpus s oříšky
- 4 ks bílků
- 1 lžička citrónové šťávy
- 140 g krupicového cukru
- 170 g lískových oříšků opražené
- 15 g mouky
- 1 špetka soli
Griliáš
- 75 g mandlí
- 75 g lískových oříšků
- 70 g vody
- 200 g cukru
Griliáš s lupínky
- 100 g čokolády
- 30 g másla
- 150 g griliáše
- 55 g neslazených kukuřičných vloček
Oříšky
- 35 g mandlí
- 35 g lískových oříšků
Žloutkový krém s pyré
- 2 ks jablka
- 2 ks žloutků
- 2 ks celých vajec
- 120 g cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 3 plátky želatiny
- 160 g másla
Krém z bílé čokolády a zelené kávy
- 200 g smetany
- 200 g bílé čokolády
- 3 lžičky zelené kávy
Dekorace
- 1 krabička malin
- 50 g cukru
- 100 ml vody
- 1 plátek želatiny
Čokoládové plátky
- 150 g čokolády
Instructions
Sněhový korpus
- Lískové oříšky vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Necháme několik minut opéct (ideálně opékat s oříšky na griliáš). Studené oříšky nastrouháme na jemno.
- Bílky začneme šlehat se špetkou soli. Až začnou pěnit na okraji, přidáme veškerý cukr a vyšleháme do tuha.
- Do vyšlehaných bílků přidáme citrónovou šťávu a lehce zamícháme prosátou mouku.
- Pečeme na 180°C do růžova, přibližně 18 minut.
Griliáš
- Oříšky už máme připravené z korpusu.
- Vodu a cukr přivedeme pomalu k varu. Necháme bez míchání zkaramelizovat.
- Když je karamel světlý přidáme oříšky a dobře promícháme. Vyklopíme na plech pokrytý pečícím papírem.
Griliáš s lupínky
- Ve vodní lázni roztavíme čokoládu.
- Lupínky lehce rozemeleme na různé kousky.
- Griliáš rozemeleme (pokud máte dobrý robot) na griliášovou pastu.
- Vše smícháme s čokoládou a dáme na vychladlý sněhový korpus.
Oříšky
- Oříšky nasekáme v robotu a zatlačíme do griliáše.
Žloutkový krém s pyré
- Jablka zbavíme slupky a jadřince. Nakrájíme na malé kousky. Zakápneme citrónem. Necháme v zakrytém hrnci vařit než jablka změknou. Pokud máme jablka kyselá, můžeme je osladit. Následně je rozmixujeme.
- Želatinu si namočíme do vody.
- Do vychladlých jablek přidáme vejce, žloutky a cukr. A při neustálém míchání přivedeme k varu. Při varu odstavíme, přidáme želatinu a necháme zchladnout.
- Do vychladlého krému přidáme máslo.
- Krém vložíme na griliáš a oříšky. Zakryjeme a vložíme do mrazničky na 24 hodin.
Krém z bílé čokolády a zelené kávy
- Čokoládu si roztavíme ve vodní lázni. Přidáme smetanu a zelenou kávu. Necháme vychladnou a vložíme do ledničky. Následující den můžeme krém vyšlehat.
Čokoládové plátky
- Polovinu čokolády si ohřejeme ve vodní lázni na 30°C.
- Až máme čokoládu roztavenou, zchladíme ji druhou půlkou čokolády na 21°C.
- Takto fermentovanou čokoládu vložíme na folii a zakryjeme též folii. Čokoládu vyválíme válečkem na všechny strany na tenký plátek.
- Necháme v pokojové teplotě pomalu ztuhnout a pak přes fólii nařezáme na plátky 3x12 cm.
Druhý den
- Korpus vyndáme z lednice. Seřízneme do požadované velikost a jednotlivé kousky rozdělíme.
- Čokoládu na plátky na fólii přendáme do mrazáku.
- Vyšlehanou čokoládu natřeme jemně na žloutkový krém a vložíme první plátek čokolády.
- Na plátek čokolády uděláme čtyři pusinky z bílé čokolády a opět na něj položíme plátek čokolády.
Dekorace
- Jeden plátek želatiny vložíme do vody.
- Cukr s vodou přivedeme k varu.
- Když je voda s cukrem provařená, přidáme vymačkanou želatinu. Po vychladnutí, malinu do roztoku namočíme a ozdobíme dezert.