Česká klasika – SVÍČKOVÁ. Každý ji dělá jinak a v tom je krása. Já myslím, že ve svíčkové jsou docela klasik. I když vlastně nevím, protože recept na svíčkovou jsem nikdy neviděla. Až postupem času recept člověk dokáže vyladit přesně podle své chuti a jemu pak přijde dokonalý.
Ingredients
- 700 g falešné svíčkové (nebo pravé, ale není poznat rozdíl)
- 100 g špeku
- 250 ml šlehačky
- 4 ks mrkve
- 4 ks petržele
- 1/2 ks cerelu
- 1 l vody
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce citróru
- 2 lžíce oleje
Instructions
- Špek si nakrájíme na klínky. A vložíme do mrazáku ideálně na půl dne.
- Zeleninu nakrájíme na kostky. Maso prošpikujeme špekem. Maso, koření a zeleninu vložíme do misky a necháme 24 hodin uležet v lednici.
- Maso se zeleninou dostatečně dopředu (aby se oteplilo) vyndáme z lednice.
- Maso bez zeleniny zprudka opečeme na pánvičce ze všech stran.
- Zeleninu si rozdělíme na dvě části. Jednu též opečeme a vložíme do hrnce s masem.
- Druhou zeleninu opečeme na karamelu. Na pánvi nejdříve dáme cukr a necháme lehce roztavit. Když je cukr ještě světlý přidáme zeleninu. Opékáme přibližně 4 minutky a vložíme též do hrnce.
- Maso v hrnci by mělo být přibližně uprostřed. Vše osolíme. Obklopeno zeleninou. Zalijeme do 1/3 třetiny vroucí vodou. Zakryjeme a vložíme do předeme vyhřáté trouby na 170°C.
- Hodinu a půl maso se zeleninou pečeme. Pokud je potřeba podlíváme vřelou vodou.
- Maso vyndáme a zeleninu celou zeleninu propasírujeme.
- Přidáme citronovou šťávu, dosolíme a opepříme. Přidáme šlehačku a tyčovým mixérem prošleháme.
- Necháme vychladnout a dáme do ledničky. Vychladlé maso lze lépe nakrájet.
Podávám vždy s karlovarským knedlíkem, plátkem citrónu a kvalitním brusinkovým džemem.