Česká klasika – SVÍČKOVÁ. Každý ji dělá jinak a v tom je krása. Já myslím, že ve svíčkové jsou docela klasik. I když vlastně nevím, protože recept na svíčkovou jsem nikdy neviděla. Až postupem času recept člověk dokáže vyladit přesně podle své chuti a jemu pak přijde dokonalý.

Ingredients

  • 700 g falešné svíčkové (nebo pravé, ale není poznat rozdíl)
  • 100 g špeku
  • 250 ml šlehačky
  • 4 ks mrkve
  • 4 ks petržele
  • 1/2 ks cerelu
  • 1 l vody
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • sůl
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citróru
  • 2 lžíce oleje

Instructions

  • Špek si nakrájíme na klínky. A vložíme do mrazáku ideálně na půl dne.
  • Zeleninu nakrájíme na kostky. Maso prošpikujeme špekem. Maso, koření a zeleninu vložíme do misky a necháme 24 hodin uležet v lednici.
  • Maso se zeleninou dostatečně dopředu (aby se oteplilo) vyndáme z lednice. 
  • Maso bez zeleniny zprudka opečeme na pánvičce ze všech stran. 
  • Zeleninu si rozdělíme na dvě části. Jednu též opečeme a vložíme do hrnce s masem.
  • Druhou zeleninu opečeme na karamelu. Na pánvi nejdříve dáme cukr a necháme lehce roztavit. Když je cukr ještě světlý přidáme zeleninu. Opékáme přibližně 4 minutky a vložíme též do hrnce. 
  • Maso v hrnci by mělo být přibližně uprostřed. Vše osolíme. Obklopeno zeleninou. Zalijeme do 1/3 třetiny vroucí vodou. Zakryjeme a vložíme do předeme vyhřáté trouby na 170°C. 
  • Hodinu a půl maso se zeleninou pečeme. Pokud je potřeba podlíváme vřelou vodou. 
  • Maso vyndáme a zeleninu celou zeleninu propasírujeme. 
  • Přidáme citronovou šťávu, dosolíme a opepříme. Přidáme šlehačku a tyčovým mixérem prošleháme.
  • Necháme vychladnout a dáme do ledničky. Vychladlé maso lze lépe nakrájet.

Podávám vždy s karlovarským knedlíkem, plátkem citrónu a kvalitním brusinkovým džemem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

;