Po prázdninách nás nečeká nic kromě Vánoc. Což je ideální čas na vánočku! Ale pozor jsou mezi námi takoví, kteří zbožňují vánočku tak, že ji musí mít i o víkendu /každý víkend/. Pro ty je tu už dnes tento recept. Citronovou a pomerančovou kůru kupuji v DM drogérii. Mají tam kůru v BIO kvalitě, což v tomto případě znamená, že není stříkaná pesticidy. Vanilku zase jedině v internetovém obchodě pravavanilka.cz. Koupím vždy zásobu na rok /i pravého vanilkového cukru na vanilkové rohlíčky/. Zkusíte jednou a už nikdy nekoupíte „vanilinový cukr“.
Ingredients
- 250 g hladké mouky
- 90 g polohrubé mouky
- 1 lusk pravé vanilky
- 3/4 sáčku suchého droždí
- 50 g cukru
- 110 ml mléka
- 80 g másla
- 1 ks vejce
- 3 špetky soli
- citronová kůra
- pomerančová kůra
- hrozinky
- mandle
- 2 lžíce rum
Instructions
- Máslo necháme povolit v pokojové teplotě. Až je máslo vláčné, můžeme ze všech surovin vytvořit těsto, kromě hrozinek a oříšků.
- Těsto zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat
- Do těsta přidáme hrozinky a oříšky a zapleteme vánočku.
- Začínáme ze čtyř copánků. Krajní copánek vždy ze stejné strany propleteme mezi ostatní. Až jsme na konci vezmeme nový krajní a opět propleteme.
- Upletený cop ze čtyř si přendáme na plech a uprostřed hřbetem ruky vytvoříme rýhu.
- Pak upleteme cop ze tří a následně zatočíme pruh ze dvou.
- Jelikož Vánočka není z jednoho kusu. je ideální ji stabilizovat špejlí.
- Vánočky zakryjeme a necháme opět vykynout cca 40-60 minut.
- Připravené vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat plátkovými mandlemi. Než vložíte vánočku do trouby, zapíchněte špejle až dolů k plechu. Během kynutí se určitě posunuly.
- Pečeme na 160°C kolem 45 minut.