Dívala jsem se na cukrárny ve Francii (přes mapy google) a několikrát jsem narazila na tento dezert. Hledáním jsem našla recept ve francouzštině… až žije google translátor a selský rozum.
Servings 7 porcí
Ingredients
Těsto
- 75 g másla
- 15 g mandlí
- 50 g moučkového cukru
- vanilka
- 3/4 ks vejce
- 0,5 g soli
- 125 g hladké mouky
Žloutkovo-vanilkový krém
- 250 g smetany
- vanilka
- 65 g cukru
- 2 listy želatiny
- 150 g mascarpone
Krém z bílé čokolády
- 115 g smetany
- vanilka
- 2 g extraktru z vanilky
- 125 g kvalitní bílé čokolády
- 20 g smetany
Vanilková poleva
- 75 g kvalitní bílé čokolády
- 0,75 g citrusového pektinu
- 45 g vody
- 30 g smetany
Vanilkový sirup
- 100 g vody
- vanilka
- 50 g cukru
- 5 g starého rumu
Mandlová sušenka
- 1 ks vejce
- 22 g cukru
- 12 g hladké mouky
- 22 g mletých mandlí
Instructions
Těsto
- Všechny suroviny na těsto vložíme do mixéru a vytvoříme hladké máslové těsto. Těsto necháme den odležet.
- Po jednom dni ho vyválíme a lehce natlačíme do formiček. Zvolila klasické kolečko na linecké o velikosti 8 cm. Takto připravené těsto zase vrátíme do ledničky minimálně na 30 minut.
- Pečeme na 170°C přikryté fazolkami na pečícím papíře. Fazole odděláme cca za 15 minut pečení a necháme dopéct odkryté.
Žloutkovo-vanilkový krém
- Smetanu zahřejeme s vanilkou (vanilku rozřízneme a vyjmeme zrníčka). Přidáme cukr. Želatinu si namočíme do studené vody. Před bodem varu smetany odstavíme a přidáme želatinu.
- Mícháme do vychladnutí. A necháme den odležet.
- Druhý den přidáme mascarpone a společně vyšleháme.
- Naplníme do cukrářského sáčku. Na tác si dáme pečící papír a linecké kolečka. Ty pak jednoduše naplníme a vršek zarovnáme. Takto připravené kolečka dáme na den do mrazáku.
Krém z bílé čokolády
- Smetanu zahřejeme s vanilkou. Přidáme extrakt z vanilky. Až přijde smetana k skoro k varu přelijeme ji čokoládou. Mícháme do vychladnutí.
- Necháme vychladnout do druhého dne v ledničce.
- Ke krému přidáme zbytek smetany a vyšleháme.
Vanilková poleva
- Vodu a smetanu přivedeme k skoro varu. Přidáme bílou čokoládu. Až je čokoláda rozpuštěná přidáme citrusový pektin.
- Mícháme do zchladnutí.
Vanilkový sirup
- Ingredience kromě rumu zahřejeme v hrnci. Až je tekutina sirupová přidáme rum.
Mandlová sušenka
- Bílek vyšleháme s cukrem. Do pevných bílků přidáme žloutek. Ručně přidáme mouku s mandlovou moukou.
- Na pečícím papíře si vyznačíme kolečka. Kolečka musí být alespoň o centimetr menší.
- Pečeme na 150°C cca 15-20 minut.
No vychladlého nejdříve vložíme jemně vyšlehaný krém z bílé čokolády. Mandlovou sušenku polijeme vanilkovým sirupem a vložíme na krém. Zakryjeme opět krémem z bílé čokolády.
Žloutkový krém s marcarponem vytáhneme z mrazáku. Ohřejeme formu, aby se mohla pustit. Polevu zahřejeme do tekutého stavu. Pak můžeme opatrně polít náš výtvor.
Pak již stačí tyto dvě vrstvy dát na sebe a počkat alespoň den, až se dezert rozleží.
Jelikož na mě byl dezert velmi sladké. V určitých krocích jsem snížila cukr.