Pro mě, moji sestru a další čokoholiky je tento dort božským požehnáním. Když okusíte první sousto, je to, jakoby Vás udeřila chuť  krémové čokolády, karamelu a jemné pusinky. Recept sice není extrémně složitý, ale je nutné počítat s vyšší časovou náročností (nejlépe práci rozložit na tři až čtyři dny).

Začneme čokoládovou pěnou, která se přes noc krásně vychladí.  Následující den ji čeká vyšlehání. Stejný den je dobré se věnovat pusinkovému korpusu a také tvorbě malých pusinek na ozdobení dortu. Pokud chceme mít vše home made, doporučuji ve stejný den vytvořit i slaný karamel. Já osobně někdy přikročím ke koupi slaného karamelu (mám vyzkoušený z řady finest z Tesca).

Druhý den vše spojíme v jeden dort a necháme přes noc zmrznout v mrazicí části lednice.

Třetí den konečně dort dokončíme a zakryjeme povrch zrcadlovou polevou. Recept na polevu najdete pod tímto odkazem. Nezapomeňte dort nechat minimálně půl dne odležet! A pak už si jenom sednout a nechat se unášet jeho vyváženou chutí!

Ingredients

  • 1000 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hořké čokolády 50-70%
  • 5 ks bílků
  • 150-200 g mandlí jemně nakrájené
  • 200 g cukr krupice
  • 8 plátků želatiny
  • 5 ks trubiček
  • 2 lžíce slaného karamelu
  • grazurovaná poleva
  • špetka soli
  • 3-4 ks oříšků na ozdobu
  • 30 g čokolády mléčné nebo bílé (kvalitní) na ozdobu

Instructions

První den

  • Dvě smetany necháme ohřát ve vodní lázni. Čtyři plátky želatiny si namočíme do studené vody. Čokoládu nalámeme na kousky a necháme v nádobě, do které následně přilijeme horké smetany. Až smetany skoro vřou nalijeme na čokoládu. Při rozpuštění čokolády, přidáme vymačkané plátky želatiny a dobře rozmícháme. Za občasného míchání pak přidáme zbytek studené smetany. Až je budou krém vychladlý, vložíme do ledničky a necháme 24 h odležet.  
  • Bílky začneme šlehat pouze se špetkou soli. Až začnou bílky pěnit na okraji přidáme krupicový cukr. Šleháme do té doby než neslyšíme pískový zvuk ze šlehání. Ručně zamícháme mandlovou mouku. Pěnu si vložíme do cukrářského sáčku a vytvoříme spirálu o velikosti formy (cca o 1-2 cm menší). Můžeme před pečením jemně posypat moučkovým cukrem. Pečeme na 160°C do zlaté barvy (15-20 minut).
  • Nezapomeňte vytvořit ještě pár malých pusinek na ozdobu dortu. Ty ale pečte na jiném plechu, budou dříve upečené.
  • Na vnitřní karamelovou vrstvu potřebujeme karamel (ideálně slaný karamel) a neplněné trubičky. Dají se koupit hořické neplněné trubičky. Pro zjednodušení tohoto receptu použijme kupovaný slaný karamel. V odkazu níže najdete i recept na klasický karamel. Dvě lžíce karamelu přidáme k rozmačkaným trubičkám. Tuto směs vložíme do formy, která má stejný rozměr, ve kterém budeme mít celý dort. Necháme přes noc zmrznout v mrazáku. 

Druhý den

  • Vyšleháme krém. Natřeme do formy polovinu krému. Zakryjeme ji karamelovou oplatkou, kterou máme ze včerejška v mrazáku. Následuje zbytek krému, který zakryjeme sušenkou. Dávejte pozor na rozetření krému do stran, ideální, když dort má co neméně velkých bublinek, které nám budou ničit konečný vzhled. 

Nakonec polijeme dort zrcadlovou polevou. Dort si vytáhneme cca 15 minut před politím z mrazáku. Ozdobíme čokoládou, posekanými oříšky, které na chvíli opražíme a malinkými pusinkami.

Pokud není okraj podle našich přestav můžeme ho též posypat oříšky.

Dort necháme jeden den uležet.