Bez vanilkových rohlíčků by prostě Vánoce nebyly. Vůně pravé vanilky mě vždy uchvátí, při pečení se rozvoní po celém domě a Vánoce prostě mohou začít. Na vánoční stůl připravuji i jiné kousky, ale vanilkáče a linecké prostě vede!

Servings 2 plechy

Ingredients

  • 1 ks žloutku (dva menší)
  • 35 g cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 140 g hladké mouky
  • 105 g másla
  • pravý vanilkový cukr

Instructions

  • Suroviny spojíme do měkkého těsta a necháme odležet minimálně hodinu v lednici. Ideálně je to přes noc. Těsto se více spojí dohromady.
  • Těsto vyndáme z ledničky cca 15 minut před tvořením rohlíčků. Z každého rohlíčku si nejdříve vytvoříme dokonalou kuličku, která má dokonalé spoje. Dlaně následně překřížíme a velmi jemně vytvoříme válec s užšími kraji.  Pak už jenom zahneme do tvaru rohlíčku.
  • Pečeme 5-7 minut v horkovzdušné troubě na 170°C. První plech i při nahřáté troubě jde pomaleji, ty další zase rychleji.

Rohlíčky vyndané z trouby opatrně (velmi křehké) obalíme v pravém vanilkovém cukru. Stačí smíchat jednu vanilku s 300-400 g moučkového cukru. Na Vánoce kupuji již snad 10 let u pravevanilky.cz. Množství, které nakoupím, mi většinou vychází na celý rok. Vezmu pár lusků, vanilkové cukry i se třtinovým cukrem, mletou vanilku a nikdy nezním zapomenout na skořici, badyán a hřebíček. Ideální na domácí svařené víno. Rozdíl mezi cejlonskou a klasickou cassia skořicí, kterou seženete v obchodě je obrovský! Dlouhé cejlonské skořice můžete dokonce zlomit, nechovají se jak kus skály.