Je tady podzim a s ním přichází i na podzimní a vánoční recepty. Zkuste tento recept s jablky nebo s hruškami, bude prostě luxusní.

Servings 10 porcí

Ingredients

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g cukru
  • 3-4 ks žloutků
  • 1/2 ks citronu (šťáva)
  • 1 lžička pravého vanilkového cukru
  • 1 špetka amonium (cukrářské droždí)
  • 10 ks velkých jablek
  • 4-5 ks bílků
  • 150 g cukru krupice
  • skořice
  • badyán
  • hřebíček
  • sůl

Instructions

  • Jablka si okrájíme a nakrájíme na měsíčky. Přidáme skořici, badyán a 5 hřebíčků. Dáme do hrnce a zakryjeme pokličkou. Pomalu dusíme do poloměkka.
  • 5 hřebíčku rozdrtíme v hmoždíři. Z hladké mouky, másla, cukrů, žloutků, citrónové šťávy vytvoříme těsto. Přidáme na špičce nože amonium, vanilkový cukr a rozdrcený hřebíček. Těsto necháme hodinu v ledničce odležet.
  • Bílky šleháme v čisté míse se špetkou soli. Až začnou bílky pěnit přidáme cukr. Necháme míchat v robotu až neslyšíme žádný třecí zvuk cukru o hrany. Bílky musí být ušlehané do tuha.
  • Těsto zakryjeme spodek formy o velikosti 25 cm. Pečeme cca 20-30 minut ve vyhřáté roubě na 180°C.
  • Na vychladlé těsto naskládáme jablka. Ty následně zakryjeme bílky. A  opět vložíme do trouby zapéct. Cca 10-15 minut.

Šťávu s uvařených jablkem na dort nedáváme. Nezapomeňte jablka zcedit před pokládání na korpus. Nebojte dort suchý nebude. Tento dortík lze vytvořit i ve zmenšené podobně. Z celého těsta vytvoříte 8 dortíků o velikosti 7 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

;