Bez práce nejsou koláče a o hanáckých koláčích to platí dvojnásobně. Ale výsledek za to stojí.
Ingredients
TĚSTO
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 22 g kvasnic čerstvé
- 11 g oleje
- 11 g sádla
- 100 g cukr krupice
- 1 špetka soli
- cca 500 ml mléka (dle mouky)
- 1 ks celé vejce
- 1 ks žloutku
- 1/2 šťávy z jednoho citrónu
- 1 ks kůra z citrónu
MAKOVÁ NÁPLŇ
- 200 ml mléka
- 170 g namletého máku
- 100 g cukru
- 2 lžičky skořice
- 3 lžíce povidla
- 1 lžíce rumu
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 500 g tvarohu
- 4 ks žloutků
- 200 g cukru
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
- 170 g namletých vlašských ořechů
- 100 g mléka
- 80 g cukru
- 2 lžíce meruňkové marmelády
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
- 400 g povidel
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého badyánu
DROBENKA
- 4 lžic másla
- 8 lžic hrubé mouky
- 6 lžič cukr moučka
NA DOKONČENÍ
- 3 lžíce másla
Instructions
TĚSTO
- Těsto dobře zpracujeme ze všech surovin a necháme ho dobře vykynout (přibližně hodinu). Z celého těsta vytvoříme cca 10 tenkých placek (3 mm). O velikosti 25 cm.
MAKOVÁ NÁPLŇ
- Mléko přivedeme k varu. Přidáme cukr a namletý mák. Mícháme 10 minut. Pak přidáme zbylé suroviny a necháme vychladnout.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- Všechny suroviny smícháme do tužšího krému.
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
- Mléko přivedeme k varu. Přidáme ořechy a cukr. Vaříme cca 15 minut a následně spojíme se zbytkem surovin.
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
- Všechny suroviny smícháme.
DROBENKA
- Změklé máslo rukou smícháme s cukrem a moukou.
NA DOKONČENÍ
- Máslo rozpustíme.
PEČENÍ
- Na vyválené placky dáme podle vlastních představ různé náplně. Zasypeme drobenkou. A pečeme na 170°C přibližně 15 minut. Okraje by měli být světlé. Po vyndání z trouby ještě pokapeme máslem.