Jeden z jednoduchých receptů je houbové rizoto. Milovníci a sběrači hub určitě znají. Důležité je používat kvalitní rýži, která je určená na rizoto (já používám Arborio) a rizoto hlavně nepřevařit. Stejně tak by nemělo být rizoto suché. Prostě se to nemůže vůbec podobat českému „rizotu=riziku“.

Ingredients

  • 1,5 hrníčku rýže Arborio
  • 200 g hub (lze i ze sušených, nejdříve namočit do vody)
  • 2 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 1 l vývaru

Instructions

  • Houby opražíme na oleji. 

Pokud máme pouze sušené houby, nejdříve si je namočíme do studené vody. Po půl hodině vodu slijeme. Houby pak přidáme do rýže.

  • Přidáme rýži, kterou nejdříve osmahneme. Když máme rýži osmahnutou (cca 1 minutu), začneme pomalu přilívat teplý vývar.
  • Vždy pouze tolik vývaru, aby bylo rizoto skoro celé zakryté. Zakryjeme pokličkou a necháme vydusit. Tento proces opakujeme několikrát až je rýže al dente. Jde přibližně o 20 minut.
  • Naposled do rizota přidáme hrst nastrouhaného parmazánu a můžeme rizoto dosolit. Ale opatrně vývar i parmazán jsou slané!