Květák je jedna z mála zeleniny, kterou většinou chutná všem. Já osobně mám ráda květák s opečenou strouhankou a zalitý máslem. Ale jsem jedna z mála. Smažený květák je klasika, není na něm co zkazit. Květák na indický, nebo spíš asijský způsob dělám pokaždé jinak.. koření prostě měním. Ale základ je stejný.

Ingredients

  • 1 celý květák
  • 100 ml kvalitní sojové omáčky ideálně s menším obsahem soli
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička drceného chili
  • 1 lžička pepř bourbonský "Voatsiperiferi" kupuji koreni.cz
  • 2 kusy badiánu
  • 2 lžíce oleje používám ořechový, nebo bodlákový
  • 3 mladé cibulky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 4 velké česneky
  • koření dle nálady (curry, indické curry, thajské curry) ideálně směs
  • 1 hrst koriandru nejlépe i s kořeny
  • pár lístků thajské bazalky
  • sůl

Instructions

  • Květák rozebereme na malé růžičky. Co nejmenší kousky. Zalijeme směsí ze sojové omáčky, medu a drceného čili. Necháme hodinku odležet. Nebo přes noc.
  • Olej rozehřejeme s kořením (pepř + badyán). Zahřejeme a následně necháme zchladit. Pak koření vyndáme.
  • Květák scedíme. Olej opět přivedeme k vysoké teplotě. Květák na něj prudce osmažíme, přidáme česnek, zázvor a necháme rozvít vůně. 
  • Přidáme část koriandru (hlavně tu dřevnatější). Zalijeme zásilkou z květáku a necháme chvilku dusit. 
  • Přidáme cibulku, bazalku a zbytek koriandru. Ideální s rýží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

;