Květák je jedna z mála zeleniny, kterou většinou chutná všem. Já osobně mám ráda květák s opečenou strouhankou a zalitý máslem. Ale jsem jedna z mála. Smažený květák je klasika, není na něm co zkazit. Květák na indický, nebo spíš asijský způsob dělám pokaždé jinak.. koření prostě měním. Ale základ je stejný.
Ingredients
- 1 celý květák
- 100 ml kvalitní sojové omáčky ideálně s menším obsahem soli
- 1 lžíce medu
- 1 lžička drceného chili
- 1 lžička pepř bourbonský "Voatsiperiferi" kupuji koreni.cz
- 2 kusy badiánu
- 2 lžíce oleje používám ořechový, nebo bodlákový
- 3 mladé cibulky
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 4 velké česneky
- koření dle nálady (curry, indické curry, thajské curry) ideálně směs
- 1 hrst koriandru nejlépe i s kořeny
- pár lístků thajské bazalky
- sůl
Instructions
- Květák rozebereme na malé růžičky. Co nejmenší kousky. Zalijeme směsí ze sojové omáčky, medu a drceného čili. Necháme hodinku odležet. Nebo přes noc.
- Olej rozehřejeme s kořením (pepř + badyán). Zahřejeme a následně necháme zchladit. Pak koření vyndáme.
- Květák scedíme. Olej opět přivedeme k vysoké teplotě. Květák na něj prudce osmažíme, přidáme česnek, zázvor a necháme rozvít vůně.
- Přidáme část koriandru (hlavně tu dřevnatější). Zalijeme zásilkou z květáku a necháme chvilku dusit.
- Přidáme cibulku, bazalku a zbytek koriandru. Ideální s rýží.