Není nic lepšího než si vymyslet něco dobrého ze surovin, které zrovna máte doma. Mango, jsem původně chtěla pouze sníst, ale nedalo mi to.

I když odlehčená varianta odpalovaného těsta je opravdu lépe stravitelná, příště bych to zkusila s klasikou. Přece jenom špaldovou mouku, kterou kupuje je z mlýna. Na sladké recepty by se hodila mouka velmi jemně mletá.

Musím říct, že i mě velice překvapilo.. jak dobře dezert chutnal. Zkuste to taky v jednoduchosti je krása!

Author Théreska

Ingredients

Odpalované těsto trochu jinak od Maršálka

  • 120 g vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 13 g cukru
  • 3 g soli
  • 205 g špaldové mouky
  • 275 g vajec 5-6 vajec podle velikosti

Krém

  • 500 g mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 špetka vanilky (pravé)
  • 250 g mascarpone

Ovocná složka

  • 2 ks manga
  • 1 lžíce cukru třinového

Kyselá složka

  • šťáva z manga
  • 1,5 ks šťávy z limety

____________________________

Instructions

Odpalované těsto

  • Všechny suroviny (kromě mouky a vajec) přendáme do hrnce. Zahřejeme až k varu.
  • Následně přidáme mouku a mícháme.
  • Až se těsto začne odlepovat ze spodu hrnce (cca dvě minuty) přestaneme vařit.
  • Těsto zpracujeme hnětacími háky a postupně přidáváme vejce. Až se vytvoří hezká textura odpalované těsta.
  • Vložíme do cukrářského sáčku a vytvoříme oválný tvar cca 8x2 cm. Těsto necháme na plechu odpočinout cca 30 minut.
  • Pečeme v troubě (bez cirkulace) na 180°C cca 30 minut. Zkoušíme poklepeme vidličkou.

Krém

  • Pudink připravíme klasicky pouze přidáme pravou vanilku. Pudink necháme ztuhnout.
  • Do pudinku opatrně vyšleháme mascarpone a necháme opět ztuhnout v ledničce.

Ovoce

  • Mango si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky 3x3 mm.
  • V malém kastrolu zkaramelizujeme třtinový cukr a jak začne cukr tmavnou přidáme mango.
  • Vše dobře promícháme a kousky manga vložíme na síto.

Kyselost

  • Šťávu z manga opět zahřejeme a přidáme šťávu z limety. Chvíli vaříme než ze šťávy stane gelová hmota.

Jak na to?

  • Z lodiček uřízneme vršek. Naplníme je krémem a nahoru vložíme kousky ovoce. Na pár míst vložíme kyselý gel, který dezert pozvedne. Dobrou chuť