Není nic lepšího než si vymyslet něco dobrého ze surovin, které zrovna máte doma. Mango, jsem původně chtěla pouze sníst, ale nedalo mi to.
I když odlehčená varianta odpalovaného těsta je opravdu lépe stravitelná, příště bych to zkusila s klasikou. Přece jenom špaldovou mouku, kterou kupuje je z mlýna. Na sladké recepty by se hodila mouka velmi jemně mletá.
Musím říct, že i mě velice překvapilo.. jak dobře dezert chutnal. Zkuste to taky v jednoduchosti je krása!
Ingredients
Odpalované těsto trochu jinak od Maršálka
- 120 g vody
- 135 g mléka
- 100 g másla
- 13 g cukru
- 3 g soli
- 205 g špaldové mouky
- 275 g vajec 5-6 vajec podle velikosti
Krém
- 500 g mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 špetka vanilky (pravé)
- 250 g mascarpone
Ovocná složka
- 2 ks manga
- 1 lžíce cukru třinového
Kyselá složka
- šťáva z manga
- 1,5 ks šťávy z limety
____________________________
Instructions
Odpalované těsto
- Všechny suroviny (kromě mouky a vajec) přendáme do hrnce. Zahřejeme až k varu.
- Následně přidáme mouku a mícháme.
- Až se těsto začne odlepovat ze spodu hrnce (cca dvě minuty) přestaneme vařit.
- Těsto zpracujeme hnětacími háky a postupně přidáváme vejce. Až se vytvoří hezká textura odpalované těsta.
- Vložíme do cukrářského sáčku a vytvoříme oválný tvar cca 8x2 cm. Těsto necháme na plechu odpočinout cca 30 minut.
- Pečeme v troubě (bez cirkulace) na 180°C cca 30 minut. Zkoušíme poklepeme vidličkou.
Krém
- Pudink připravíme klasicky pouze přidáme pravou vanilku. Pudink necháme ztuhnout.
- Do pudinku opatrně vyšleháme mascarpone a necháme opět ztuhnout v ledničce.
Ovoce
- Mango si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky 3x3 mm.
- V malém kastrolu zkaramelizujeme třtinový cukr a jak začne cukr tmavnou přidáme mango.
- Vše dobře promícháme a kousky manga vložíme na síto.
Kyselost
- Šťávu z manga opět zahřejeme a přidáme šťávu z limety. Chvíli vaříme než ze šťávy stane gelová hmota.
Jak na to?
- Z lodiček uřízneme vršek. Naplníme je krémem a nahoru vložíme kousky ovoce. Na pár míst vložíme kyselý gel, který dezert pozvedne. Dobrou chuť