Je to zase tady – Velikonoce. Na těchto svátcích mám ráda začínající jaro a samozřejmě volné dny. Mazanec je pro mě v podstatě Vánočka – mazanec je tedy pro ty, co jim už v dubnu chybí Vánoce 😉
Ingredients
- 500 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- 220 g mléka
- 100 g másla
- 3 ks vejce 2,5 do těsta, zbytek na pomazání
- 20 g kvasnic
- 1 lžička citronové kůry
- 1/2 lžičky muškatový oříšek
- 5 g soli
po první nakynutí
- 2 lžíce naložených rozinek v rumu
- 4 lžíce mandlových lupínků
Instructions
- Všechny ingredience kromě soli vložíme do mísy. Suroviny musí být v pokojové teplotě. Pokud mléko nemá pokojovou teplotu, ohřejte (nesmí být ale horké).
- Nejlépe v robotu vyhněteme těsto bez soli. Může trvat i pět minut. Následně přidáme sůl a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nelepí ani na mísu nebo na hák.
- Těsto přikryjeme a necháme v míse zdvojnásobit svoji velikost.
- Může to trvat hodinu či dvě (záleží na teplotě a ročním období), než je těsto dvojnásobné. Rozdělíme na dvě části. Těsto několikrát přeložíme a dovnitř vložíme rozinky a mandlové lupínky.
- Vložíme na plech a necháme mazancům dostatek prostoru na nakynutí. Zakryjeme utěrkou. Opět čekáme až zdvojnásobí svoji velikost.
- Jakmile se tak stane, nařízneme mazance do kříže. Namažeme zbytkem vajíčka, které nám zůstalo z těsta. Posypeme mandlemi.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C na horkovzduch - 25 minut.