Je to zase tady – Velikonoce. Na těchto svátcích mám ráda začínající jaro a samozřejmě volné dny. Mazanec je pro mě v podstatě Vánočka – mazanec je tedy pro ty, co jim už v dubnu chybí Vánoce 😉

Author Théreska

Ingredients

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 220 g mléka
  • 100 g másla
  • 3 ks vejce 2,5 do těsta, zbytek na pomazání
  • 20 g kvasnic
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky muškatový oříšek
  • 5 g soli

po první nakynutí

  • 2 lžíce naložených rozinek v rumu
  • 4 lžíce mandlových lupínků

Instructions

  • Všechny ingredience kromě soli vložíme do mísy. Suroviny musí být v pokojové teplotě. Pokud mléko nemá pokojovou teplotu, ohřejte (nesmí být ale horké).
  • Nejlépe v robotu vyhněteme těsto bez soli. Může trvat i pět minut. Následně přidáme sůl a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nelepí ani na mísu nebo na hák.
  • Těsto přikryjeme a necháme v míse zdvojnásobit svoji velikost.
  • Může to trvat hodinu či dvě (záleží na teplotě a ročním období), než je těsto dvojnásobné. Rozdělíme na dvě části. Těsto několikrát přeložíme a dovnitř vložíme rozinky a mandlové lupínky.
  • Vložíme na plech a necháme mazancům dostatek prostoru na nakynutí. Zakryjeme utěrkou. Opět čekáme až zdvojnásobí svoji velikost.
  • Jakmile se tak stane, nařízneme mazance do kříže. Namažeme zbytkem vajíčka, které nám zůstalo z těsta. Posypeme mandlemi.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C na horkovzduch - 25 minut.