Kvalitní chleba v supermarketu nenajdete, v kvalitní pekárně pak za něj dáte majlant, zkuste to samy! Ale pozor ani doma to nebude za dvacku. Pečení je energeticky náročné, ale tak v zimě si klidně zatopíte troubou.

Ingredients

  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 270 g žitného kvásku
  • 380 g vlažné vody
  • 2 vrchovaté lžičky soli
  • 2 vrchovaté lžičky kmínu
  • 3 vrchovaté polívkové lžíce směsi zrníček (slunečnice, len, dýňové semínka, …co chcete)

Instructions

Nejlépe v robotu vše smícháme dohromady na lepivější řidší těsto (konzistence na videu..nedá se popsat slovy). Těsto vložíme do vymaštěné formy máslem nebo olivovým olejem (stačí jemně)

    Fáze kynutí. Nejdůležitější část při tvorbě chleba je čas, čas kynutí. Je to hoooodně individuální. Preferuji kynutí ve stálé teplotě v troubě na 40°C po dobu 2-2,5 hodiny. Chleba musí být ve fázi kynutí zakrytý folií (používám z DM více použitelné sáčky na zakrytí).

      3 fáze pečení.

      • Forma zakrytá alobalem, trouba na 260°C, 17 minut
      • Forma zakrytá alobalem, trouba na 220°C, 16 minut
      • Forma bez zakrytí alobalem, trouba na 220°C, 18 minut

      Chcete-li pouze žitný chleba stáčí do směšný přidat více vody. Žito váze větší obsah vody při kynutí. Celozrnná varianta ať žitné či pšeničné mouky také váže více vody.

       

      Napsat komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

      ;