Moje oblíbené místo je Pálava, Bavory, Mikulov a všechny bílé sklály okolo. Za pořádnou procházku patří i zasloužený odpočinek a ten je v Mikulově nejlepší v kavárně na náměstí Café Dolce Vita. Když máte štěstí sednete si venku a koukáte na celé náměstí, když je zima vevnitř za oknem nebo u teplého krbu. Prostě nejde navštívit Pálavu bez návštěvy tohoto místa. Nejenom, že je tam příjemná atmosféra, dobré i rozlévané víno (přece jenom jih..) ale mají „lehké“ dezerty. Lehký je protože je nadýchaný, ne že by nestačil kaloricky místo oběda.
Tak jsem se po další návštěvě rozhodla, že ten dort zkopíruji, abych si připomněla ten zážitek znovu a znovu.. alespoň takto na dálku. A ejhle ono to vyšlo na první pokus.
Ingredients
- 2 ks vajec
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 2 lžíce oleje
- 150 g hladké mouky
- 1,5 lžíce kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- 250 ml šlehačky
- 100 g hořké čokolády 52%
- 1 plátek želatiny
- zrcadlová poleva
Instructions
- Bílky začneme šlehat v čisté míse pouze se špetkou soli. Až začne směs pěnit na okraji přidáme veškerý cukr. Mícháme do plné tuhosti bílků.
- Následně přidáme po jednom žloutky. Po žloutcích můžeme přidat olej.
- Ručně přidáme mouku, kypřící prášek a kakao. Na spodek formy jsem použila pečící papír. Těsto jsem upravila hodně do krajů. Při pečení se nejvíce zvedá obvykle prostředek.
- Pečeme na 180°C cca 30 minut.
- Želatinu si namočíme do studené vody.
- Čokoládu si se lžíci smetany si rozehřejme ve vodní lázni. Když je čokoláda tekutá přidáme zbytek smetany a rozmícháme připravenou želatinu. Krém necháme odležet do druhé dne.
- Korpus okrájíme, tak aby se vlezl do formy a nedotýkal se žádného kraje.
- Krém vyšleháme do tuha. Pak už jen naskládáme na sebe korpus a krém. Takto připravený dort jsem dala cca 1,5 hodiny do mrazáku.
Vršek dortu jsem polila zrcadlovou polevou. Jelikož jsem byla nedočkaná, nenechala jsem polevu zatuhnout a při vyndání se mi rozlila i do krajů. Na chuti to ovšem nic nezměnilo. Sladkou chuť!