Jídlo, které dělám pouze jednou za rok je husa. A jelikož chodíme i na husu do restaurace (se trochu přejíst) většinou bych ji vícekrát za rok opravdu nemohla. Základní surovina je nejdůležitější, takže nikdy nedělám věci z mražených potravin. Pro mě osobně má mražená potravina už nulovou hodnotu. Proto se snažím žádné maso ani zeleninu nemrazit a používat věci čerstvé nebo maso naložit a pak pár dní v lednici vydrží.
Ingredients
- 1 poctivá husa
- 3-4 ks jablek podle velikosti husy a jablek
- sůl, kmín
Instructions
- Husu si opláchneme. Křídla uřízneme a vložíme do pekáče. Pořádne husu osolíme a posypeme i zevnitř kmínem.
- Jablka umyjeme a vložíme do husy.
- Husu zalijeme trochou vody (stačí potopit křídla), zakryjeme a vložíme přes noc do trouby.
- Přibližně na 8-10 hodin o teplotě 80 stupňů. Ideální přes noc.
- Ráno husu vytáhnete a bude krásně měkká ale bez kůžičky. Jablka vyndáme a vyhodíme. Ideálně je nyní slít olej, který se vypekl z husy.
- Husu nyní stačí zapéct z obou stran na 180 °C 15-20 minut.
K huse je mám nejraději červené..bílé vlastně obojí zelí a bramborové lokše.