Dívala jsem se na cukrárny ve Francii (přes mapy google) a několikrát jsem narazila na tento dezert. Hledáním jsem našla recept ve francouzštině… až žije google translátor a selský rozum.

Servings 7 porcí

Ingredients

Těsto

  • 75 g másla
  • 15 g mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • vanilka
  • 3/4 ks vejce
  • 0,5 g soli
  • 125 g hladké mouky

Žloutkovo-vanilkový krém

  • 250 g smetany
  • vanilka
  • 65 g cukru
  • 2 listy želatiny
  • 150 g mascarpone

Krém z bílé čokolády

  • 115 g smetany
  • vanilka
  • 2 g extraktru z vanilky
  • 125 g kvalitní bílé čokolády
  • 20 g smetany

Vanilková poleva

  • 75 g kvalitní bílé čokolády
  • 0,75 g citrusového pektinu
  • 45 g vody
  • 30 g smetany

Vanilkový sirup

  • 100 g vody
  • vanilka
  • 50 g cukru
  • 5 g starého rumu

Mandlová sušenka

  • 1 ks vejce
  • 22 g cukru
  • 12 g hladké mouky
  • 22 g mletých mandlí

Instructions

Těsto

  • Všechny suroviny na těsto vložíme do mixéru a vytvoříme hladké máslové těsto. Těsto necháme den odležet. 
  • Po jednom dni ho vyválíme a lehce natlačíme do formiček. Zvolila klasické kolečko na linecké o velikosti 8 cm. Takto připravené těsto zase vrátíme do ledničky minimálně na 30 minut.
  • Pečeme na 170°C přikryté fazolkami na pečícím papíře. Fazole odděláme cca za 15 minut pečení a necháme dopéct odkryté.

Žloutkovo-vanilkový krém

  • Smetanu zahřejeme s vanilkou (vanilku rozřízneme a vyjmeme zrníčka). Přidáme cukr. Želatinu si namočíme do studené vody. Před bodem varu smetany odstavíme a přidáme želatinu.
  • Mícháme do vychladnutí. A necháme den odležet. 
  • Druhý den přidáme mascarpone a společně vyšleháme. 
  • Naplníme do cukrářského sáčku. Na tác si dáme pečící papír a linecké kolečka. Ty pak jednoduše naplníme a vršek zarovnáme. Takto připravené kolečka dáme na den do mrazáku.

Krém z bílé čokolády

  • Smetanu zahřejeme s vanilkou. Přidáme extrakt z vanilky. Až přijde smetana k skoro k varu přelijeme ji čokoládou. Mícháme do vychladnutí.
  • Necháme vychladnout do druhého dne v ledničce.
  • Ke krému přidáme zbytek smetany a vyšleháme.

Vanilková poleva

  • Vodu a smetanu přivedeme k skoro varu. Přidáme bílou čokoládu. Až je čokoláda rozpuštěná přidáme citrusový pektin. 
  • Mícháme do zchladnutí. 

Vanilkový sirup

  • Ingredience kromě rumu zahřejeme v hrnci. Až je tekutina sirupová přidáme rum. 

Mandlová sušenka

  • Bílek vyšleháme s cukrem. Do pevných bílků přidáme žloutek. Ručně přidáme mouku s mandlovou moukou. 
  • Na pečícím papíře si vyznačíme kolečka. Kolečka musí být alespoň o centimetr menší. 
  • Pečeme na 150°C cca 15-20 minut. 

No vychladlého nejdříve vložíme jemně vyšlehaný krém z bílé čokolády. Mandlovou sušenku polijeme vanilkovým sirupem a vložíme na krém. Zakryjeme opět krémem z bílé čokolády.

Žloutkový krém s marcarponem vytáhneme z mrazáku. Ohřejeme formu, aby se mohla pustit. Polevu zahřejeme do tekutého stavu. Pak můžeme opatrně polít náš výtvor.

Pak již stačí tyto dvě vrstvy dát na sebe a počkat alespoň den, až se dezert rozleží.

Jelikož na mě byl dezert velmi sladké. V určitých krocích jsem snížila cukr.