Po prázdninách nás nečeká nic kromě Vánoc. Což je ideální čas na vánočku! Ale pozor jsou mezi námi takoví, kteří zbožňují vánočku tak, že ji musí mít i o víkendu /každý víkend/. Pro ty je tu už dnes tento recept. Citronovou a pomerančovou kůru kupuji v DM drogérii. Mají tam kůru v BIO kvalitě, což v tomto případě znamená, že není stříkaná pesticidy. Vanilku zase jedině v internetovém obchodě pravavanilka.cz. Koupím vždy zásobu na rok /i pravého vanilkového cukru na vanilkové rohlíčky/. Zkusíte jednou a už nikdy nekoupíte „vanilinový cukr“.

Ingredients

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lusk pravé vanilky
  • 3/4 sáčku suchého droždí
  • 50 g cukru
  • 110 ml mléka
  • 80 g másla
  • 1 ks vejce
  • 3 špetky soli
  • citronová kůra
  • pomerančová kůra
  • hrozinky
  • mandle
  • 2 lžíce rum

Instructions

  • Máslo necháme povolit v pokojové teplotě. Až je máslo vláčné, můžeme ze všech surovin vytvořit těsto, kromě hrozinek a oříšků. 
  • Těsto zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat 
  • Do těsta přidáme hrozinky a oříšky a zapleteme vánočku. 
  • Začínáme ze čtyř copánků. Krajní copánek vždy ze stejné strany propleteme mezi ostatní. Až jsme na konci vezmeme nový krajní a opět propleteme. 
  • Upletený cop ze čtyř si přendáme na plech a uprostřed hřbetem ruky vytvoříme rýhu.
  • Pak upleteme cop ze tří a následně zatočíme pruh ze dvou. 
  • Jelikož Vánočka není z jednoho kusu. je ideální ji stabilizovat špejlí. 
  • Vánočky zakryjeme a necháme opět vykynout cca 40-60 minut.
  • Připravené vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat plátkovými mandlemi. Než vložíte vánočku do trouby, zapíchněte špejle až dolů k plechu. Během kynutí se určitě posunuly. 
  • Pečeme na 160°C kolem 45 minut.