Klasický český recept na veškeré oslavy. Ideální v menším provedení jako jednohubka.
Servings 60 ks
Ingredients
- 300 ml vody
- 125 g oleje
- 250 g hladké mouky
- 350 g vajec
- špetka soli
- 750 ml mléka
- 150 g cukru
- 190 g másla
- 112 g vanilkový puding
- 4-6 ks žloutky
- 1 ks vanilky
- 1 ks citrónu
Instructions
- Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu. Při varu přidáme hladkou mouku. Mícháme v hrnci zespodu. Nejlépe pevnou vařečkou. Vznikne nám odpalované těsto, které musíme stále míchat. Čekáme až směs vychladne a pak po jednom zašleháme vejce v robotu. Těsto by mělo být akorát husté (hustější krém), aby se dobře plnilo cukrářským sáčkem.
- Na pečícím papír vytvoříme tužkou kroužek. A těstem objedeme daný nákres. Stačí pouze jedna vrstva. Při dvou vrstvách bude věneček zbytečně vysoký.
- Troubu si vyhřejeme na 200°C a pečeme 15-20 minut dle velikosti věnečků. Troubu třikrát prudce otevřeme a zavřeme. Tak aby se ven dostala pára. Poklepem na upečené věnečky vidličkou zjistíme, jestli jsou hotové. Věnečky musí být pevné a s dotykem vidličkou klepat.
- Mléko a cukr ohřejeme s vydlabanou vanilkou. Část vlijeme na pudinkový prášek. Dobře rozmíchané vrátíme zpátky a přivedeme k varu. Krém bude velmi rychle tuhnout. Ale musí být alespoň minutu provařený.
- Krém odstavíme a po jednom zašleháme žloutky. Krém necháme vychladnout, ale stále jemně mícháme aby vršek neokoral. Až je krém studený, přidáme změklé máslo.
- Šťávu s citrónu smícháme s sedmi lžícemi moučkového cukru.
- Vychladlé věnečky rozkrojíme ve dvou třetinách (větší část necháme na krém). A naplníme krémem. Vršky namočíme do citronové polevy.