Je tady podzim a s ním přichází i na podzimní a vánoční recepty. Zkuste tento recept s jablky nebo s hruškami, bude prostě luxusní.
Servings 10 porcí
Ingredients
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g cukru
- 3-4 ks žloutků
- 1/2 ks citronu (šťáva)
- 1 lžička pravého vanilkového cukru
- 1 špetka amonium (cukrářské droždí)
- 10 ks velkých jablek
- 4-5 ks bílků
- 150 g cukru krupice
- skořice
- badyán
- hřebíček
- sůl
Instructions
- Jablka si okrájíme a nakrájíme na měsíčky. Přidáme skořici, badyán a 5 hřebíčků. Dáme do hrnce a zakryjeme pokličkou. Pomalu dusíme do poloměkka.
- 5 hřebíčku rozdrtíme v hmoždíři. Z hladké mouky, másla, cukrů, žloutků, citrónové šťávy vytvoříme těsto. Přidáme na špičce nože amonium, vanilkový cukr a rozdrcený hřebíček. Těsto necháme hodinu v ledničce odležet.
- Bílky šleháme v čisté míse se špetkou soli. Až začnou bílky pěnit přidáme cukr. Necháme míchat v robotu až neslyšíme žádný třecí zvuk cukru o hrany. Bílky musí být ušlehané do tuha.
- Těsto zakryjeme spodek formy o velikosti 25 cm. Pečeme cca 20-30 minut ve vyhřáté roubě na 180°C.
- Na vychladlé těsto naskládáme jablka. Ty následně zakryjeme bílky. A opět vložíme do trouby zapéct. Cca 10-15 minut.
Šťávu s uvařených jablkem na dort nedáváme. Nezapomeňte jablka zcedit před pokládání na korpus. Nebojte dort suchý nebude. Tento dortík lze vytvořit i ve zmenšené podobně. Z celého těsta vytvoříte 8 dortíků o velikosti 7 cm.