Jsem čoko-člověk, takže k  mým nejoblíbenějších dezertům patří samozřejmě dezerty z čokolády a kakaa. Pak mají své místo už je ne příliš sladké dezerty a k tomu patří i lehký citronový koláč. Recept je něco na způsob Tarte au citron facile, ale celý se nepeče. Pouze spodní část.

Ingredients

KORPUS

  • 150 g změklého másla
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 100 g mandlové mouky
  • 150 g mouky

CITRÓNOVÝ KRÉM

  • 5 ks žloutků
  • 140 g cukru
  • 150 ml smetany
  • 3-4 lžíce citronové štávy
  • 4 plátky želatiny
  • 2 lžíce másla

Instructions

KORPUS

  • Cukr, máslo a špetku soli zpracujeme v robotu. 
  • Přidáme vejce a následně mouku i s mandlovou mouku. Těsto dobře zpracujeme. 
  • Těsto necháme minimálně 24 hodin v lednici. 
  • Druhý den těsto vytáhneme. Rozválíme na plát silný cca 3-4 mm. 
  • Vykrájíme kolečka o cm větší a lehce namačkáme na kulaté formy. Okraje očistíme nožem. Těsto jemně napíchneme vidličkou.
  • Takto vytvořené kolečka vložíme na plech. Vytvoříme si kolečka a obdelníky na zakrytí těsto. Takto zakryté těsto zasypeme rýži. 
  • Pečeme na 180°C cca 7-9 minut. 

CITRÓNOVÝ KRÉM

  • Smetanu a cukr zahřejeme v kastrólu.
  • Želatinu namočíme do vody.
  • Smetanu odstavíme těsně před varem a po malém množství vlijeme do žloutků. 
  • Když máme promíchané veškeré množství, můžeme vrátit do hrnce a mícháme opět do varu. Přilijeme citronovou šťávu. Když začne krém houstnout, odstavíme a přidáme želatinu. 
  • V pokojové teplotě přidáme máslo.

Pečící kruhy jsou o velikosti 7 cm, zakoupeno na Aliexpress cca jeden kus 35 Kč.

Ideálně na kruhy těsto příliš netlačit. Korpus se následně hůře vyndává.

Zákusek je ozdoben zkaramelizovanou kůrou od citrónu.