Jsem čoko-člověk, takže k mým nejoblíbenějších dezertům patří samozřejmě dezerty z čokolády a kakaa. Pak mají své místo už je ne příliš sladké dezerty a k tomu patří i lehký citronový koláč. Recept je něco na způsob Tarte au citron facile, ale celý se nepeče. Pouze spodní část.
Ingredients
KORPUS
- 150 g změklého másla
- 1 špetka soli
- 100 g cukru moučka
- 1 ks vejce
- 1 lžička vanilkového cukru
- 100 g mandlové mouky
- 150 g mouky
CITRÓNOVÝ KRÉM
- 5 ks žloutků
- 140 g cukru
- 150 ml smetany
- 3-4 lžíce citronové štávy
- 4 plátky želatiny
- 2 lžíce másla
Instructions
KORPUS
- Cukr, máslo a špetku soli zpracujeme v robotu.
- Přidáme vejce a následně mouku i s mandlovou mouku. Těsto dobře zpracujeme.
- Těsto necháme minimálně 24 hodin v lednici.
- Druhý den těsto vytáhneme. Rozválíme na plát silný cca 3-4 mm.
- Vykrájíme kolečka o cm větší a lehce namačkáme na kulaté formy. Okraje očistíme nožem. Těsto jemně napíchneme vidličkou.
- Takto vytvořené kolečka vložíme na plech. Vytvoříme si kolečka a obdelníky na zakrytí těsto. Takto zakryté těsto zasypeme rýži.
- Pečeme na 180°C cca 7-9 minut.
CITRÓNOVÝ KRÉM
- Smetanu a cukr zahřejeme v kastrólu.
- Želatinu namočíme do vody.
- Smetanu odstavíme těsně před varem a po malém množství vlijeme do žloutků.
- Když máme promíchané veškeré množství, můžeme vrátit do hrnce a mícháme opět do varu. Přilijeme citronovou šťávu. Když začne krém houstnout, odstavíme a přidáme želatinu.
- V pokojové teplotě přidáme máslo.
Pečící kruhy jsou o velikosti 7 cm, zakoupeno na Aliexpress cca jeden kus 35 Kč.
Ideálně na kruhy těsto příliš netlačit. Korpus se následně hůře vyndává.
Zákusek je ozdoben zkaramelizovanou kůrou od citrónu.