Ptáčci jsou mým oblíbeným ala svátečním receptem. Na tento recept také jednou za půl roku využiji paličku na maso, jinak ji totiž nepoužívám, ale v případě ptáčků je to nutnost. Maso potřebujete tenčí než si dokážete ukrojit. Při klepání masa použijte ochranu proti poničení struktury masa (stačí pevný sáček).

Ingredients

  • 2 ks cibule větší
  • cca 900 g hovězího masa (6 plátků)
  • 200 g slaniny (nebo špeku)
  • 5 ks okurek
  • 4 ks vajec
  • 2 ks debrecínských párků
  • 0,5-1 l hovězího vývaru
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř
  • kuchařská niť

Instructions

  • Vajíčka si uvaříme na tvrdo v hrnci. Oloupáme a nakrájíme na půlky. Párky nakrájíme na čtvrtiny. Špek si nakrájíme na proužky. Cibuli si nakrájíme na měsíčky.
  • Maso si nakrájíme a naklepene na 4-5 mm tlusté plátky. 
  • Plátky osolíme, opepříme a natřeme hořčicí (2 lžičky na jeden plátek). Na plátek si naskládáme zbytek surovin. Přendáme plátek s náplní do dlaně a zarolujeme, tak aby nic nemohlo vypadnout. Ptáčka jemně zaděláme nití (stačí obtočit bez suku).
  • Zbytek výplně nakrájíme na kostičky. Plátky na oleji začneme opékat ze všech stran. Při poslední várce přidáme nakrájený špek, cibuli a párky. 
  • Když máme všechny ptáčky opečené vyndáme je. Špek, cibuli i párky zaprášíme 2 lžícemi mouky a pořádně opražíme (cca 2 minuty). Pak můžeme přilít vývar a vrátíme ptáčky zpátky do hrnce. Tak aby ptáčky skoro nekoukaly z vývaru. 
  • Vaříme do změknutí cca 1 hodinu. Ideální podávat s rýží nebo bramborou kaší.

Recept na hovězí vývar najdete zde.