Author Théreska

Ingredients

  • 120 g krystalového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 ks vejce
  • 1/2 lžička kypřícího prášku

Instructions

  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  • Změklé máslo šleháme spolu s moučkovým cukrem do krémová, poté po jednom přidáme vaječné žloutky. Přidáme prosetou mouku spolu s kypřicím práškem a střídavě ji s mlékem vmícháváme do žloutkové směsi.
  • Těsto natřeme do dortové formy o průměru 20 cm, s pečícím papírem a dáme ji péct na 180 stupňů na 15 minut.
  • Mezitím si v jiné míse začneme šlehat bílky a postupně do nich přisypeme krystalový cukr. Šleháme dokud nám nevznikne tuhý bílkový sníh. Předpečený korpus vyjmeme po 15 minutách z trouby, opatrně na něj navrstvíme vyšlehané bílky, posypeme je mandlovými lupínky a dáme zpět do trouby péct na cca 20 minut.
  • Než se koláč peče, připravíme si nádivku. Jablka očistíme, zbavíme jadřince a nakrájíme je na malé kostičky. Spolu s 200 ml šťávy a vanilkou je dáme vařit asi na 5 minut. Pokud jsou jablka kyselá, můžeme podle chuti přidat trochu cukru. V misce rozmícháme zbylých 50 ml jablečné šťávy a vanilkový pudink. Po 5 minutách vaření zamícháme pudink do jablek. Krátce povaříme a vznikne nám ovocná směs pudinkové konzistence. Odstavíme a necháme vychladnout.
  • Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Sněhová vrstva chladnutím trochu upadne. Po pár minutách jej vyjmeme z formy.
    Vychladlý koláč prořízneme vodorovně a spodní plát těsta vrátíme zpět do formy. Na něj naneseme jablečnou nádivku a přikryjeme vrchním plátem. Dáme do chladničky ztuhnout - ideálně přes noc.
    Druhý den opatrně odstraníme formu a můžeme nakrájet a podávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

;