Ingredients
TĚSTO
- 230 ml polotučného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 80 g krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- trocha citronové kůry
- 100 ml oleje
- 2 žloutky
- 2 lžice rumu
- 1 bílek na potření
NÁPLŇ
- 400 g mletého maku
- 250 ml plnotučného mléka
- 4 lžíce mletého cukru
- Do máku můžete přimíchat švestkové povidla dle chuti
Instructions
TĚSTO
- Mléko trošku prořejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku mouky a lžičku cukru. Necháme na teplém místě dokud nám nevyběhne kvásek.Mouku prosejeme, smícháme s cukry, solí, skořicí a citronovou kůrou. Přidáme olej, žloutky, rum a následně i kvásek a ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout v teple asi 3/4 hodiny.
NÁPLŇ
- Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mák (povidla) a cukr a cca 2 minuty vaříme na mírném plameni.Odstavíme a necháme vychladit do pokojové teploty.
ZÁVIN
- Těsto rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na obdélník o trochu menší, než je velikost plechu. Na něj naneseme makovou náplň , tak abychom nechali okraje volné. Kraje následně potřeme bílkem. Následně začneme rovnoměrně motat, aby vznikl tvar rolády dlouhý přibližně stejně, jako je délka plechu. Kraje stlačíme k sobě a schováme pod nohavici, abychom dosáhli pěkného zabalení. Opatrně přeneseme na plech a necháme opět kynout asi 1/2 hodiny.Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 180 °C.Obě nohavice závinu pečlivě potřeme bílkem a pečeme při 180 °C cca 30 minut. Jakmile je závin na povrchu zlatavý a vevnitř propečený, vytáhneme z trouby a necháme vychladit do pokojové teploty.Při servírování lehce posypeme moučkovým cukrem.