Author Tom

Ingredients

TĚSTO

  • 230 ml polotučného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • trocha citronové kůry
  • 100 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 2 lžice rumu
  • 1 bílek na potření

NÁPLŇ

  • 400 g mletého maku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce mletého cukru
  • Do máku můžete přimíchat švestkové povidla dle chuti

Instructions

TĚSTO

  • Mléko trošku prořejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku mouky a lžičku cukru. Necháme na teplém místě dokud nám nevyběhne kvásek.
    Mouku prosejeme, smícháme s cukry, solí, skořicí a citronovou kůrou. Přidáme olej, žloutky, rum a následně i kvásek a ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout v teple asi 3/4 hodiny.

NÁPLŇ

  • Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mák (povidla) a cukr a cca 2 minuty vaříme na mírném plameni.
    Odstavíme a necháme vychladit do pokojové teploty.

ZÁVIN

  • Těsto rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na obdélník o trochu menší, než je velikost plechu. Na něj naneseme makovou náplň , tak abychom nechali okraje volné. Kraje následně potřeme bílkem. Následně začneme rovnoměrně motat, aby vznikl tvar rolády dlouhý přibližně stejně, jako je délka plechu. Kraje stlačíme k sobě a schováme pod nohavici, abychom dosáhli pěkného zabalení. Opatrně přeneseme na plech a necháme opět kynout asi 1/2 hodiny.
    Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 180 °C.
    Obě nohavice závinu pečlivě potřeme bílkem a pečeme při 180 °C cca 30 minut. Jakmile je závin na povrchu zlatavý a vevnitř propečený, vytáhneme z trouby a necháme vychladit do pokojové teploty.
    Při servírování lehce posypeme moučkovým cukrem.