Mezi oblíbené české recepty patří mezi prvními právě kuře na paprice.
Ingredients
- 1 celé kuře
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 větší cibule
- 2 lžíce sušené papriky
- 1 lžička ostré papriky
- 250 ml smetany
- 500 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 7-10 kapek citrónu
- 1 lžička cukru třinového
Instructions
- Celé kuře rozporcujeme. Křídla a hrudník vložíme do hrnce s vývarem. Ten mám většinou z mrazáku. Vývar necháme probublávat.
- Cibuli si nakrájíme na jakékoliv kousky. Maso osolíme a opepříme z obou stran.
- Na oleji prudce osmažíme kuře ze všech stran. Přidáme cibuli, kterou opražíme do zlaté barvy. Přidáme a opražíme papriku. Ne moc dlouhou stačí minutka, aby nebyla hořká.
- Zalijeme polovinou vývaru a mlékem. Necháme jemně probublávat. Přibližně 45 minut. Maso případně dle potřeb dolíváme vývarem.
- Měkké maso vyndáme. Kosti i kůži z masa odděláme.
- Na pánvičce si připravíme jíšku. Necháme si rozpustit máslo, do něj pak vložíme mouku a mícháme cca 3 minuty. Omáčku postupně přidáváme do jíšky. Až nakonec spojíme obě části.
- Omáčku rozmixujeme a následně scedíme přes velmi jemné sítko. Vložíme zpátky obrané kuřecí maso.
- Přidáme cukr a citrón. Necháme mírně vařit, ale neustále mícháme (jíška se připaluje). Ideálně 10 minut.
- Následně už jen zalijeme smetanou a nevaříme. Pouze promícháme. Nejlepší s těstovinou.