Mezi oblíbené české recepty patří mezi prvními právě kuře na paprice.

Ingredients

  • 1 celé kuře
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce sušené papriky
  • 1 lžička ostré papriky
  • 250 ml smetany
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 7-10 kapek citrónu
  • 1 lžička cukru třinového

Instructions

  • Celé kuře rozporcujeme. Křídla a hrudník vložíme do hrnce s vývarem. Ten mám většinou z mrazáku. Vývar necháme probublávat.
  • Cibuli si nakrájíme na jakékoliv kousky. Maso osolíme a opepříme z obou stran. 
  • Na oleji prudce osmažíme kuře ze všech stran. Přidáme cibuli, kterou opražíme do zlaté barvy. Přidáme a opražíme papriku. Ne moc dlouhou stačí minutka, aby nebyla hořká.
  • Zalijeme polovinou vývaru a mlékem. Necháme jemně probublávat. Přibližně 45 minut. Maso případně dle potřeb dolíváme vývarem.
  • Měkké maso vyndáme. Kosti i kůži z masa odděláme. 
  • Na pánvičce si připravíme jíšku. Necháme si rozpustit máslo, do něj pak vložíme mouku a mícháme cca 3 minuty. Omáčku postupně přidáváme do jíšky. Až nakonec spojíme obě části. 
  • Omáčku rozmixujeme a následně scedíme přes velmi jemné sítko. Vložíme zpátky obrané kuřecí maso. 
  • Přidáme cukr a citrón. Necháme mírně vařit, ale neustále mícháme (jíška se připaluje). Ideálně 10 minut. 
  • Následně už jen zalijeme smetanou a nevaříme. Pouze promícháme. Nejlepší s těstovinou.