Česká klasika kuře na paprice. Každý ho dělá trochu jinak. Já připravuje z celého kuřete i s kostmi.

Ingredients

  • 1 celé kuře
  • 3 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 lžička cukru
  • šťáva citrónu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce máslo
  • 500 ml mléka
  • 500 ml vývaru (kuřecí)
  • 250 ml šlehačky

sůl, pepř

Instructions

  • Maso necháme v pokojové teplotě alespoň 2 hodiny. Nůžkami nebo nožem maso rozčtvrtíme cca na osm dílů.
  • Maso dobře osolíme a opepříme ze všech stran. 
  • Cibuli nakrájíme na jemno. 
  • Na lžíci oleje a másla maso dobře opečeme. Do kastrolu při opékání přidáme cibuli. 
  • Opečené maso vyndáme a přidáme papriky. Obě necháme orestovat. Přidáme lžičku cukru. Zalijeme horkým vývarem a teplým mlékem. 
  • Maso vrátíme do hrnce. Zakryjeme a necháme 45 minut mírně probublávat. 
  • Z mouky a másla si vytvoříme klasickou jíšku. Máslo necháme rozpustit, přidáme mouku a až je mouka zapražená, můžeme zlehka přidávat přes síto šťávu z kuřete na paprice. Vždy dobře rozmícháme metličkou, tak aby byla jíška krémová. 
  • Až nám zůstane pouze maso, směs necháme bez masa provařit cca 10 minut. 
  • Na závěr ochutíme solí a citrónem. Maso zbavíme zbytek kostí a kůže a vložíme zpět do hrnce.