Česká klasika kuře na paprice. Každý ho dělá trochu jinak. Já připravuje z celého kuřete i s kostmi.
Ingredients
- 1 celé kuře
- 3 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 2 střední cibule
- 1 lžička cukru
- šťáva citrónu
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce máslo
- 500 ml mléka
- 500 ml vývaru (kuřecí)
- 250 ml šlehačky
sůl, pepř
Instructions
- Maso necháme v pokojové teplotě alespoň 2 hodiny. Nůžkami nebo nožem maso rozčtvrtíme cca na osm dílů.
- Maso dobře osolíme a opepříme ze všech stran.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Na lžíci oleje a másla maso dobře opečeme. Do kastrolu při opékání přidáme cibuli.
- Opečené maso vyndáme a přidáme papriky. Obě necháme orestovat. Přidáme lžičku cukru. Zalijeme horkým vývarem a teplým mlékem.
- Maso vrátíme do hrnce. Zakryjeme a necháme 45 minut mírně probublávat.
- Z mouky a másla si vytvoříme klasickou jíšku. Máslo necháme rozpustit, přidáme mouku a až je mouka zapražená, můžeme zlehka přidávat přes síto šťávu z kuřete na paprice. Vždy dobře rozmícháme metličkou, tak aby byla jíška krémová.
- Až nám zůstane pouze maso, směs necháme bez masa provařit cca 10 minut.
- Na závěr ochutíme solí a citrónem. Maso zbavíme zbytek kostí a kůže a vložíme zpět do hrnce.