Na podzim patří sladkosti se skořicí, oříšky a jablky. Kromě svařáku si můžeme udělat i něco sladkého. Ano je to štrúdl.

Ingredients

  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce octa
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 7-8 velkých jablek podle velikosti
  • 1 lžíce skořice
  • 2 špetky soli
  • 2 lžíce strouhanky podle vlhkosti jablek
  • 2 lžíce cukru dle sladkosti jablek
  • 1 ks žloutku

Instructions

  • Všechny ingredience (hladká mouky, voda, vejce, ocet, slunečnicový olej) spojíme dohromady nejlépe v robotu, aby těsto bylo pěkně hladké.
  • Těsto vyválíme do průsvitna.
  • Na vyválené těsto dáme dvě lžíce strouhanky. Zasypeme skořicí a cukrem.
  • Nakrájíme na tenké plátky jablka. Nejlépe na struhadle. 
  • Nakonec dáme hrozinky a oříšky. 
  • Těsto zarolujeme a konce zalomíme. Přendáme na plech. 
  • Štrúdl před vložením do trouby pomažeme žloutkem.
  • Pečeme 20 minut v rozehřáté troubě 200°C.

Nakonec po upečení horký štrúdl potřeme máslem.

Fajšmekři si dají štrúdl s vanilkovou omáčkou. Není to nic těžkého. Stačí když nám zůstalo pár žloutků po pusinkách.