Na podzim patří sladkosti se skořicí, oříšky a jablky. Kromě svařáku si můžeme udělat i něco sladkého. Ano je to štrúdl.
Ingredients
- 400 g hladké mouky
- 100 ml vlažné vody
- 1 ks vejce
- 2 lžíce octa
- 100 g slunečnicového oleje
- 7-8 velkých jablek podle velikosti
- 1 lžíce skořice
- 2 špetky soli
- 2 lžíce strouhanky podle vlhkosti jablek
- 2 lžíce cukru dle sladkosti jablek
- 1 ks žloutku
Instructions
- Všechny ingredience (hladká mouky, voda, vejce, ocet, slunečnicový olej) spojíme dohromady nejlépe v robotu, aby těsto bylo pěkně hladké.
- Těsto vyválíme do průsvitna.
- Na vyválené těsto dáme dvě lžíce strouhanky. Zasypeme skořicí a cukrem.
- Nakrájíme na tenké plátky jablka. Nejlépe na struhadle.
- Nakonec dáme hrozinky a oříšky.
- Těsto zarolujeme a konce zalomíme. Přendáme na plech.
- Štrúdl před vložením do trouby pomažeme žloutkem.
- Pečeme 20 minut v rozehřáté troubě 200°C.
Nakonec po upečení horký štrúdl potřeme máslem.
Fajšmekři si dají štrúdl s vanilkovou omáčkou. Není to nic těžkého. Stačí když nám zůstalo pár žloutků po pusinkách.