Bez kvásku to nepůjde. Kvásek je jednoduchá záležitost i když to tak nevypadá. Stačí žitná mouka, voda, mísa a trpělivost.
Tři dny kvásek udržujeme a následně z části upečeme chleba. Zbytek si pak uchováme v lednici. Jak na kvásek:
- 100 g žitná mouka chlebová
- 150 ml vody
Tyto dvě ingredience společně v míse zamícháme a následně zakryjeme fólií. Mísu necháme na teplém místě do druhé dne. Postup opakujeme klidně s nižším množství mouky a vody další dva dny. Hotový kvásek je cítit po octu a je v něm mnoho malých bublinek. Třetí den je kvásek ready. Pokud se vám nezdá, nejde tomu ještě den navíc (v zimním období, kdy není takové teplo obzvlášť).
Hotový kvásek můžeme použít na chleba ale i jiné pečené dobroty. Po využití kvásku na pečení, musíme kvásek vždy znovu „nakrmit“ a nechat vyjít. Až opět jde nahoru, uzavřeme kvásek a vložíme do lednice. Pokud kvásek nepotřebujeme, uchováme ho vždy v lednici. Jinak by bylo hrnečku vař a kvásek KO.
Já používám mísu s Ikei, která se mi opravdu osvědčila (zde odkaz). Není totiž úplně uzavřená.