Můj oblíbený francouzský recept. Ideálně se nejdříve podívat na film Julia & Julia s Meryl Streep a Amy Adams. Francouzskou kuchyň musí po tomto filmu začíst zbožňovat opravdu každý. Nevím proč, ale přijde mi ten film ideální na Vánoce. Pravděpodobně kvůli té hojnosti kvalitního jídla a surovin.
Ingredients
- 2 kg hovězí kýty
- 3 litry hovězí vývaru
- 2 ks bílé cibule
- 1 litr červeného kvalitního vína
- 4 ks bobkového listu
- 30 ks malých žampionů
- 30 ks malých cibulek (mohou být i nakládané)
- 4 ks čerstvé mrkve
- 200 g slaniny
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- rajčatový protlak
- tymián, rozmarín nejlépe čerstvé
- olej
- máslo
Instructions
- Maso nakrájíme na kostičky o velikosti 4x4 cm. Cibuli nakrájíme na jemno, mrkev na kolečka.
- Nejlépe v těžkém litinovém hrnci si osmahneme maso na oleji s máslem. Maso musí být v pokojové teplotě. Vždy dáváme pouze tolik masa, aby se maso v hrnci nedotýkalo. Jinak by se snížila teplota opékání a maso by začalo dusit a to nechceme. Maso osmahneme ze všech stran. Je to nejdůležitější část receptu, nesnažte se ji urychlit. Následně přendáme do vyhřáté misky.
- Až máme veškeré maso opečené a vyndané v misce, můžeme do kastrolu vložit cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Opékáme až do tmavší barvy. Následně přidáme česnek a rajčatový protlak. Necháme dobře osmažit a přidáme mrkev.
- Mrkev restujeme pouze chvíli. Pak přidáme červené víno, které necháme odpařit.
- Houby si usmažíme na jiné pánvi do světle zlaté barvy. Nejlépe opět na směsi oleje a másla.
- Vše přendáme zpět do hrnce a zalijeme vývarem. Přidáme koření a směs bylinek. Mírně osolíme, přece jenom vývar i slanina jsou již slané. Hrnec uzavřeme a vložíme do trouby na 3-4 hodiny na 160°C.
Na poslední hodinu můžeme nechat hrnec v troubě otevřený. Omáčka chytne lepší barvu a stane se hustější.
Nejraději podávám s bramborou kaší. Bon appétit!
Recept na hovězí vývar naleznete zde.