Můj oblíbený francouzský recept. Ideálně se nejdříve podívat na film Julia & Julia s Meryl Streep a Amy Adams. Francouzskou kuchyň musí po tomto filmu začíst zbožňovat opravdu každý. Nevím proč, ale přijde mi ten film ideální na Vánoce. Pravděpodobně kvůli té hojnosti kvalitního jídla a surovin.

Ingredients

  • 2 kg hovězí kýty
  • 3 litry hovězí vývaru
  • 2 ks bílé cibule
  • 1 litr červeného kvalitního vína
  • 4 ks bobkového listu
  • 30 ks malých žampionů
  • 30 ks malých cibulek (mohou být i nakládané)
  • 4 ks čerstvé mrkve
  • 200 g slaniny
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • rajčatový protlak
  • tymián, rozmarín nejlépe čerstvé
  • olej
  • máslo

Instructions

  • Maso nakrájíme na kostičky o velikosti 4x4 cm. Cibuli nakrájíme na jemno, mrkev na kolečka. 
  • Nejlépe v těžkém litinovém hrnci si osmahneme maso na oleji s máslem. Maso musí být v pokojové teplotě. Vždy dáváme pouze tolik masa, aby se maso v hrnci nedotýkalo. Jinak by se snížila teplota opékání a maso by začalo dusit a to nechceme.  Maso osmahneme ze všech stran. Je to nejdůležitější část receptu, nesnažte se ji urychlit. Následně přendáme do vyhřáté misky.
  • Až máme veškeré maso opečené a vyndané v misce, můžeme do kastrolu vložit cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Opékáme až do tmavší barvy. Následně přidáme česnek a rajčatový protlak. Necháme dobře osmažit a přidáme mrkev. 
  • Mrkev restujeme pouze chvíli. Pak přidáme červené víno, které necháme odpařit. 
  • Houby si usmažíme na jiné pánvi do světle zlaté barvy. Nejlépe opět na směsi oleje a másla. 
  • Vše přendáme zpět do hrnce a zalijeme vývarem. Přidáme koření a směs bylinek. Mírně osolíme, přece jenom vývar i slanina jsou již slané. Hrnec uzavřeme a vložíme do trouby na 3-4 hodiny na 160°C.

Na poslední hodinu můžeme nechat hrnec v troubě otevřený. Omáčka chytne lepší barvu a stane se hustější.

Nejraději podávám s bramborou kaší. Bon appétit!

Recept na hovězí vývar naleznete zde.