Letní a osvěžující dortík, který zaujme i cukráře. 

Mangový dortík

Dortík se skládá ze čtyř vrstev, které se připravují zvlášť i několik dní dopředu. Horní glazurová poleva, pěna z bílé čokolády, mangový sorbet a mandlový piškot.
Doladěný mangovým kouskem a posypem z kokosových. Recept vystačí na 6 malých dortíků.
2 DNY DOPŘEDU:
Author Théreska

Ingredients

  • 1 ks mango čerstvé
  • 1 lžíce třtinový cukr
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžička citronová šťáva

Instructions

  • Mango si nakrájíme na kostičky (přibližně 0,3*0,3 cm).
  • V menším kastrólu rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Ne do tmavé barvy.
  • Jakmile cukr začne zlátnout, přidáme mango s citronovou šťávou a kastrol odstavíme.
  • Vychladnuté naplníme do malých silikonových formiček. Necháme přes noc zmrznout.

Poznámka: Cukr přidáváme nebo ubíráme podle zralosti manga.

    Notes

    Cukr přidáváme nebo ubíráme podle zralosti manga.

    VANILKOVÁ PĚNA S BÍLOU ČOKOLÁDOU
    Krém se skládá ze dvou částí – vanilkový krém a čokoládová pěna.
    Vanilkový krém:

    Ingredients

    • 4 žloutky
    • 160 ml šlehačky 33%
    • 70 ml mléka
    • 40 g cukr krupice

    Instructions

    • Mléko + šlahačku s cukrem zahřejeme
    • Žloutky vyšleháme do pěny. Postupně ke žloutkům přidáváme po kapkách horkou směs.
    • Jakmile spojíme obě složky, opět začneme zahřívat. Celou dobu směs musíme míchat. Zahříváme pouze do teploty 76°C. Směs by měla být tuhá jako zakysaná smetana. Pak pomalu zase zchladíme na pokojovou teplotu.

    BÍLÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

    Ingredients

    • 250 g kvalitní bílé čokolády
    • 4 plátky želatiny
    • 300 ml šlehačky 33%

    Instructions

    • Na čokoládový krém si namočíme dopředu želatinu do vody. 
    • Kvalitní bílou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. 
    • Želatinu dle návodu usušíme a spojíme s čokoládou. Mícháme dokud se směs nevychladí na pokojovou teplotu.
    • Následně přidáme šlehačku.

    Oba krémy (z bílé čokolády a vanilkovou pěnu) můžeme smíchat dohromady. Pokud je teplota na pokojové můžeme smíchat se čistou šlehačkou.

    MANDLOVÝ PIŠKOT

    Ingredients

    • 200 g mandlové mouky (kvalitní, jemně mleté)
    • 200 g bílků
    • 170 g cukr moučka
    • 1 špetka soli

    Instructions

    • Bílky ušleháme se špetkou soli a celým cukrem. 
    • Ručně pak do sněhu vmícháme mandlovou mouku. 
    • Těsto rozprostřeme na plech cca 1 cm. Zaprášíme moučkovým cukrem.
    • Pečeme na 180°C cca 20 minut. 

     

    Následující den krém vyšleháme.

    Instructions

    • Naplníme do připravených polokoulí a doprostřed vložíme mango polokuličku. 
    • Dortík zakryjeme mandlovým korpusem a vložíme do mrazničky na 24 hodin.

    GLAZUROVÁ POLEVA

    Ingredients

    • 180 g bílé čokolády (kvalitní)
    • 75 g vody
    • 150 g cukru
    • 100 g kondenzovaného mléka
    • 1 kus vanilka
    • 3 plátky želatiny
    • 3-5 kapek cukrářského barviva

    Instructions

    • Vodu s cukrem a kondenzovaným mlékem přivedeme k varu.
    • Horké nalijeme na rozdrobenou bílou čokoládu a mícháme až se čokoláda rozpustí. Můžeme klidně použít i mixér.
    • Namočíme si želatinu do vody cca 10 minut předem. Při 60°C přidáme želatinu a promícháme.
    • Dortíčky políváme při maximální teplotě polevy 32°C.

    SIRUP

    Ingredients

    • 50 g vody
    • 50 g cukru
    • 1/2 lžičky koňaku

    Instructions

    • Cukru s vodou přivedeme k varu. Odstavíme a přilijeme koňak. 
    • Sirup necháme vychladnout.  Do sirupu následně namočíme tenké měsíčky manga.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    ;