Letní a osvěžující dortík, který zaujme i cukráře.
Mangový dortík
Dortík se skládá ze čtyř vrstev, které se připravují zvlášť i několik dní dopředu. Horní glazurová poleva, pěna z bílé čokolády, mangový sorbet a mandlový piškot.
Doladěný mangovým kouskem a posypem z kokosových. Recept vystačí na 6 malých dortíků.2 DNY DOPŘEDU:
Doladěný mangovým kouskem a posypem z kokosových. Recept vystačí na 6 malých dortíků.2 DNY DOPŘEDU:
Ingredients
- 1 ks mango čerstvé
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1 lžíce máslo
- 1 lžička citronová šťáva
Instructions
- Mango si nakrájíme na kostičky (přibližně 0,3*0,3 cm).
- V menším kastrólu rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Ne do tmavé barvy.
- Jakmile cukr začne zlátnout, přidáme mango s citronovou šťávou a kastrol odstavíme.
- Vychladnuté naplníme do malých silikonových formiček. Necháme přes noc zmrznout.
Poznámka: Cukr přidáváme nebo ubíráme podle zralosti manga.
Notes
Cukr přidáváme nebo ubíráme podle zralosti manga.
VANILKOVÁ PĚNA S BÍLOU ČOKOLÁDOU
Krém se skládá ze dvou částí – vanilkový krém a čokoládová pěna.Vanilkový krém:
Krém se skládá ze dvou částí – vanilkový krém a čokoládová pěna.Vanilkový krém:
Ingredients
- 4 žloutky
- 160 ml šlehačky 33%
- 70 ml mléka
- 40 g cukr krupice
Instructions
- Mléko + šlahačku s cukrem zahřejeme
- Žloutky vyšleháme do pěny. Postupně ke žloutkům přidáváme po kapkách horkou směs.
- Jakmile spojíme obě složky, opět začneme zahřívat. Celou dobu směs musíme míchat. Zahříváme pouze do teploty 76°C. Směs by měla být tuhá jako zakysaná smetana. Pak pomalu zase zchladíme na pokojovou teplotu.
BÍLÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
Ingredients
- 250 g kvalitní bílé čokolády
- 4 plátky želatiny
- 300 ml šlehačky 33%
Instructions
- Na čokoládový krém si namočíme dopředu želatinu do vody.
- Kvalitní bílou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni.
- Želatinu dle návodu usušíme a spojíme s čokoládou. Mícháme dokud se směs nevychladí na pokojovou teplotu.
- Následně přidáme šlehačku.
Oba krémy (z bílé čokolády a vanilkovou pěnu) můžeme smíchat dohromady. Pokud je teplota na pokojové můžeme smíchat se čistou šlehačkou.
MANDLOVÝ PIŠKOT
Ingredients
- 200 g mandlové mouky (kvalitní, jemně mleté)
- 200 g bílků
- 170 g cukr moučka
- 1 špetka soli
Instructions
- Bílky ušleháme se špetkou soli a celým cukrem.
- Ručně pak do sněhu vmícháme mandlovou mouku.
- Těsto rozprostřeme na plech cca 1 cm. Zaprášíme moučkovým cukrem.
- Pečeme na 180°C cca 20 minut.
Následující den krém vyšleháme.
Instructions
- Naplníme do připravených polokoulí a doprostřed vložíme mango polokuličku.
- Dortík zakryjeme mandlovým korpusem a vložíme do mrazničky na 24 hodin.
GLAZUROVÁ POLEVA
Ingredients
- 180 g bílé čokolády (kvalitní)
- 75 g vody
- 150 g cukru
- 100 g kondenzovaného mléka
- 1 kus vanilka
- 3 plátky želatiny
- 3-5 kapek cukrářského barviva
Instructions
- Vodu s cukrem a kondenzovaným mlékem přivedeme k varu.
- Horké nalijeme na rozdrobenou bílou čokoládu a mícháme až se čokoláda rozpustí. Můžeme klidně použít i mixér.
- Namočíme si želatinu do vody cca 10 minut předem. Při 60°C přidáme želatinu a promícháme.
- Dortíčky políváme při maximální teplotě polevy 32°C.
SIRUP
Ingredients
- 50 g vody
- 50 g cukru
- 1/2 lžičky koňaku
Instructions
- Cukru s vodou přivedeme k varu. Odstavíme a přilijeme koňak.
- Sirup necháme vychladnout. Do sirupu následně namočíme tenké měsíčky manga.