Pamatuje si klasický ořechový dort od babiček, s máslovým krémem to byla vždy velká bomba. Doslova. Právě od této doby ořechy moc nemusím, toto by byla dobrá alternativa, která není extrémně sladká ani těžká po velkém množství másla.
Ingredients
MANDLOVÉ PUSINKY
- 5 ks bílků
- 170 g mandlové mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 špetka soli
- 100-150 g rozmixovaného griliáše
NA KRÉM
- 5 ks žloutků
- 2 lžíce škrobu
- 200 ml smetany
- 4 ks plátkové želatiny
- 150 g griliáše
- 500 g mascarpone
- 250 ml šlehačky
Instructions
MANDLOVÉ PUSINKY
- Bílky s cukrem a solí ušleháme do tuha.
- Ručně pak přidáme oříškovou mouku.
- Vložíme do cukrářského sáčku s rovnou koncovkou a vytvoříme dva stejné kruhy.
- Pečeme na 180°C do zlaté barvy.
KRÉM
- V kastrolu přivedeme k varu smetanu.
- Želatinu namočíme do vody.
- Žloutky si oddělíme a pomalu přelijeme horkou smetanou.
- Po spojení vrátíme opět do hrnce a přidáme škrob.
- Ohříváme až k varu, kdy hmota zhoustne a začne se lepit na stranu hrnce.
- Odstavíme a přidáme želatinu a mascarpone.
- Přimícháme griliáš a šlehačku.
- Necháme ztuhnout v lednici přes noc a druhý den vyšleháme
KONEČNÁ DEKORACE
- Vytvořenou jednu pusinku potřeme jemně krémem.
- Na druhou dáme do středu malý kousek krému a přilepíme sušenku na podávací talíř. Tak nám dort zůstane na místě.
- Vyšlehaný krém naplníme do cukrářského čásku s rovnou špičkou a vytvoříme jednotlivé kuličky, které se zatím nedotýkají.
- Přiklopíme druhou pusinkou, kterou ozdobíme karamelizovanými mandlemi.