Pokud nemáte ve svém okolí dokonalé pekařství, nezbývá nic jiného než se základní pečivo naučit. Není na tom nic složitého.

Ingredients

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g kvalitního rostlinného oleje
  • 20-30 g čerstvého drožďí
  • 225 g vody
  • 5 g cukr krupice
  • 10 g soli

Instructions

  • Všechny ingredience na přípravu veky nechte v pokojové teplotě alespoň hodinu. 
  • Mouku si odvážíme do mísy a přidáme rukou rozmačkané kvasnice. Zalijeme trochou vody a necháme kvasnice vzejít. 
  • Následně přidáme všechny další suroviny a necháme robotem vytvořit hladké, pevnější těsto. Těsto necháme zpracovat nejméně 20 minut.
  • Takto zpracované těsto zakryjeme fólií a dáme na 45 minut do vyhřáté trouby na 30°C.
  • Těsto vyndáme z trouby a zpracujeme na dvě veky. Rozválíme jednu část těsta na plát a následně zavineme do veky. 
  • Přendáme na plech. Veky jemně zakryjeme plátěnou utěrkou a vrátí zpět do trouby na 40 minut (stále stejná teplota 30°C).
  • Troubu předehřejme na 230°C. Na stěny rozptylovačem nastříkáme vodu. Snížíme teplotu na 200°C a vložíme veky. Pečeme cca 18-20 minut.