U nás ještě nepřišla „velká zima“, ale až přijde.. mám chuť na těžké polévky. Vývar, bramboračku, kulajdu. Ideálně i v zimě koupit pár kvalitních čerstvých hub (alespoň hnědé žampiony).

Ingredients

  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce mouky
  • 4 ks brambor (větších)
  • 2 hrsti čerstvých hub
  • 1 lžíce másla
  • 0,5 lžička kmínu
  • 1 hrst sušených hub
  • 3 lžíce octa
  • 1,5 lžíce cukru
  • sůl
  • 1 dle osob vejce
  • 2 lžíce octu
  • 1 l mléka
  • 2 hrsti kopru
  • 250 ml šlehačky

Instructions

  • Nakrájíme si houby a brambory na malé kostičky.
  • Sušené houby naložíme do studené vody.
  • Máslo si rozpustíme v hrnci. Přidáme houby, kmín a orestujeme. Pár hub odděláme stranou na dekoraci polévky
  • Přidáme mouku a mícháme cca 5 minut. Tak vytvoříme kvalitní jíšku. 
  • Postupně zalíváme mlékem v pokojové teplotě. Tak aby se jednotlivé hrudku mouky rozpustily.
  • Přidáme naložené houby bez vody a brambory. Necháme jemně povařit cca 15 minut. 
  • Je dobré od polévky neodcházet a pakrát ji zamíchat. 
  • Přidáme cukr, sůl a ocet. Následně přidáme nasekaný kopr a polívku přestaneme vařit. 
  • Nakonec přidáme šlehačku a pouze promícháme.

K houbové polévce se nejvíce hodí ztracené vejce. Vodu ohřejeme do varu. Přidáme lžíci octu. Vejce vyklopíme do misky a var zeslabíme. V hrnci uděláme vír a vložíme do něj vejce. Vaříme pár minutek.

Zkouška: Vejce vyndáme a zmáčkneme. Pokud je vevnitř měkké a bílek hotový, je to dokonalé.