U nás ještě nepřišla „velká zima“, ale až přijde.. mám chuť na těžké polévky. Vývar, bramboračku, kulajdu. Ideálně i v zimě koupit pár kvalitních čerstvých hub (alespoň hnědé žampiony).
Ingredients
- 2 lžíce másla
- 1,5 lžíce mouky
- 4 ks brambor (větších)
- 2 hrsti čerstvých hub
- 1 lžíce másla
- 0,5 lžička kmínu
- 1 hrst sušených hub
- 3 lžíce octa
- 1,5 lžíce cukru
- sůl
- 1 dle osob vejce
- 2 lžíce octu
- 1 l mléka
- 2 hrsti kopru
- 250 ml šlehačky
Instructions
- Nakrájíme si houby a brambory na malé kostičky.
- Sušené houby naložíme do studené vody.
- Máslo si rozpustíme v hrnci. Přidáme houby, kmín a orestujeme. Pár hub odděláme stranou na dekoraci polévky
- Přidáme mouku a mícháme cca 5 minut. Tak vytvoříme kvalitní jíšku.
- Postupně zalíváme mlékem v pokojové teplotě. Tak aby se jednotlivé hrudku mouky rozpustily.
- Přidáme naložené houby bez vody a brambory. Necháme jemně povařit cca 15 minut.
- Je dobré od polévky neodcházet a pakrát ji zamíchat.
- Přidáme cukr, sůl a ocet. Následně přidáme nasekaný kopr a polívku přestaneme vařit.
- Nakonec přidáme šlehačku a pouze promícháme.
K houbové polévce se nejvíce hodí ztracené vejce. Vodu ohřejeme do varu. Přidáme lžíci octu. Vejce vyklopíme do misky a var zeslabíme. V hrnci uděláme vír a vložíme do něj vejce. Vaříme pár minutek.
Zkouška: Vejce vyndáme a zmáčkneme. Pokud je vevnitř měkké a bílek hotový, je to dokonalé.